Cozonac ardelenesc, vedeta de pe masa ta de Crăciun. Nu poți refuza nicio felie! Rețeta
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: captură video YouTube "Mancare cu savoare"
Sursa foto: captură video YouTube "Mancare cu savoare"
Cozonacul ardelenesc nu ar trebui să lipsească de pe masa ta de Crăciun. Iată cum se prepară...

Ingrediente

Aluat

1 kg făină

5 ouă

50 g drojdie proaspătă

200 g zahăr

500 ml lapte

8 linguri ulei de floarea-soarelui

i1 linguriţă sare

2 pliculeţe zahăr vanilat

1 linguriţă coajă rasă de lămâie

Umplutură

500 g nucă măcinată

4 albușuri bătute

350 g zahăr

1 gălbenuș pentru uns

Cum se prepară

Din drojdie, o lingură de zahăr, un pumn de făină și o cană de lapte se face o maia. Cerni restul de făină într-un castron mare și faci o gropiță în mijloc, unde vei adăuga maiaua. Adaugi pe rând gălbenușurile și presari un praf de sare peste acestea. Adaugi oul întreg. Frămânți treptat adăugând laptele, zahărul, vanilia, uleiul și coaja rasă de lămâie, până obții un aluat elastic (aproximativ 20 de minute). Acoperi cu un prosop din bumbac și lași aluatul la dospit pentru aproximativ 30 de minute, la căldură.

Între timp, bați cele 4 albușuri rămase spumă, împreună cu zahărul și adaugi nuca. După ce a dospit aluatul, îl răstorni pe masă și îl împarți în două, manipulându-l cât mai puțin. Întinzi aluatul cu sucitorul uns cu puțin ulei, într-o foaie subțire (de un deget), scrie bucataras.ro. Întinzi jumătate din cantitatea de umplutură cu nucă și apoi rulezi cu grijă. Așezi ruloul în tava de cozonac unsă cu ulei. Procedezi la fel și cu cealaltă jumătate de aluat și umplutură. Acoperi tăvile cu prosop și mai lași cozonacul la dospit aproximativ 15 minute.

În acest moment, aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de cald când vei pune cozonacul la copt. Unge cozonacul cu gălbenuș. Lași la copt cam 45 de minute. Scoți imediat cozonacul din tavă și îl acoperi cu prosop. Lași să "meargă la moară" pentru 10 minute, apoi îl poți tăia și savura.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel