Costul vieții în Rusia crește vertiginos. Zahărul, ceapa și scutecele sunt mult mai scumpe
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Pavel Danilyuk)
Sursă foto: Pexels (Pavel Danilyuk)
Costul vieții din Rusia crește de la o zi la alta, totul din cauza sancțiunilor impuse țării în urma invaziei Ucrainei. 

Costul vieții în Rusia crește în urma invaziei Ucrainei, potrivit noilor date. Cifrele oficiale arată că prețul unor produse de uz casnic și cotidian au crescut puternic. Prețul zahărului, de exemplu, a crescut cu până la 14% în ultima săptămână. Inflația va continua să crească în Rusia, unde rubla a scăzut brusc de la începutul războiului din Ucraina, informează BBC

Valoarea monedei a scăzut cu aproximativ 22% în acest an, iar acest lucru a împins costul mărfurilor provenite din import.

Bursa rusă și-a reluat activitatea după o lună de pauză

Datele privind inflația au venit în momentul în care bursa rusă și-a reluat tranzacționarea joi, după o pauză de o lună, majoritatea acțiunilor urcând într-o sesiune de tranzacționare volatilă. Indicele de referință Moex a crescut cu aproximativ 5,6% la prânz la Moscova.

Analiștii au afirmat că un plan guvernamental de a cumpăra acțiuni rusești în valoare de miliarde de dolari sprijină piața, care a scăzut luna trecută după ce Rusia a invadat Ucraina. Interdicțiile privind comerțul cu străinii și vânzările în lipsă rămân în vigoare.

Miercuri, ministerul Economiei din Rusia a declarat că inflația anuală a crescut cu 14,5% în săptămâna încheiată pe 18 martie, fiind cea mai mare rată de la sfârșitul anului 2015.

Produse de bază mai scumpe în Rusia

Serviciul Federal de Statistică a declarat că prețul zahărului a crescut cu până la 37,1% în anumite regiuni ale țării și a crescut cu o medie de 14% pe întreg teritoriul.

Zahărul, care este folosit în mod obișnuit pentru a conserva alimente sau pentru a face băuturi alcoolice, a avut cea mai mare creștere în această săptămână, a constatat agenția guvernamentală.

Prețul cepei a fost a doua cea mai mare creștere pe parcursul săptămânii, cu 13,7% la nivel național și cu 40,4% în unele zone. Între timp, scutecele sunt cu 4,4% mai scumpe. Prețul la ceaiul negru a crescut cu 4%, iar la hârtia igienică a crescut cu 3%.

Citește și: Salariile nu țin pasul cu inflația. Cea mai mare prăbușire din 1950 până astăzi în UK. 2024 ar putea fi anul revenirii la situația din 2019

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel