Costineşti, Vama Veche, 2 Mai, Constanţa, verificări
Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a verificat, joi, modul în care agenţii economici care au închiriat sectoare de plajă respectă prevederile în ceea ce priveşte curăţenia şi întreţinerea acestora în staţiunile Costineşti, Vama Veche, 2 Mai, Constanţa, Mamaia şi Năvodari.
Urmează ca vineri să meargă în staţiunile Eforie Sud şi Eforie Nord. Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, Deneş a început acţiunea de control la Costineşti, unde a inspectat o parte din faleza care a fost supusă eroziunii, motiv pentru care a fost consolidată în trecut cu grinzi metalice şi blocuri de beton. De-a lungul timpului, din cauza valurilor mării înregistrate pe timp de furtună, unele grinzi metalice s-au înclinat din amplasament şi, în prezent, constituie un potenţial pericol pentru turiştii care s-ar aşeza în acea zonă a plajei.
Ministrul i-a cerut directorului Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) să îndepărteze imediat grinzile metalice desprinse, ca măsură temporară, până când faleza va fi consolidată, în urma finalizării proiectului POIM 'Reducerea eroziunii costiere', aflat în derulare.
Ce a constatat la Vama Veche
Ulterior, Deneş s-a deplasat la Vama Veche unde a constatat că, în general, agenţii economici respectă prevederile legale în ceea ce priveşte amplasarea umbrelelor şi a şezlongurilor pe 70% din suprafaţa închiriată, lăsând restul, respectiv 30%, spaţiu liber pentru turiştii care doresc să stea la plajă pe cearceaf, direct pe nisip.
Totodată, operatorii au lăsat liberă şi o suprafaţă de cel puţin 5 metri distanţă între linia apei şi primul rând de şezlonguri. Potrivit MAP, turiştii aflaţi în această staţiune au solicitat amplasarea mai multor coşuri de gunoi pe plajă. În localitatea 2 Mai, ministrul a vizitat zona de coastă, iar reprezentanţii ANAR i-au indicat lotul în care se va derula proiectul de reducere a eroziunii costiere, finanţat prin POIM. Ulterior, Ioan Deneş s-a deplasat în portul Mangalia, unde i-a fost prezentată nava 'Marina I', aparţinând ABADL, navă de cercetare a calităţii apei în zona litoralului Mării Negre precum şi de monitorizare a eroziunii costiere. Ministrul Apelor şi Pădurilor a vizitat, ulterior, şi plajele din Constanţa, Mamaia şi Năvodari. Vizita ministrului va continua şi vineri cu plajele din Eforie Sud şi Eforie Nord, iar concluziile vor fi prezentate într-o conferinţă de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News