Cosmonauți blocați în spațiu, după ce au fost loviți de un meteorit. În caz de urgență vor părăsi ISS pe nave rusești și americane
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cosmonauți blocați în spațiu, după ce au fost loviți de un meteorit. În caz de urgență vor părăsi ISS pe nave rusești și americane / Foto: Pixabay, de WikiImages
Cosmonauți blocați în spațiu, după ce au fost loviți de un meteorit. În caz de urgență vor părăsi ISS pe nave rusești și americane / Foto: Pixabay, de WikiImages
Echipajul Soyuz MS-22 va părăsi ISS pe nave rusești și americane, în caz de urgență.

Trei cosmonauți sunt blocați în spațiu, după ce capsula lor a fost lovită de un meteorit. Roskosmos a anunțat sâmbătă că echipajul Soyuz MS-22 avariat va părăsi Stația Spațială Internațională (ISS) cu nave rusești și americane în caz de ugență, adică cu Soyuz-ul rusesc și cu American Crew Dragon, până la sosirea Soyuz MS-23, scrie Interfax.

"Din cauza unei situații de urgență cu nava spațială Soyuz MS-22, echipajul său - Serghei Prokopiev, Dmitri Petelin și Francisco Rubio - se va întoarce pe Pământ cu Soyuz MS-23, care ar trebui să se andocheze la ISS într-un mod fără pilot pe 22 februarie", a spus serviciul de presă al Roskosmos.

"Evacuare de urgență pe Pământ"

"Sistemele ISS și ale navei spațiale Soyuz MS-22 funcționează normal, dar în cazul unui accident, echipajul va avea nevoie de o evacuare de urgență pe Pământ înainte de sosirea navei Soyuz MS-23", a spus Roskosmos.

Potrivit Roscosmos, s-a decis mutarea temporară a lui Francisco Rubio de la Soyuz MS-22 la nava spațială Crew Dragon, iar evacuarea ar putea avea loc în perioada 17-18 ianuarie.

"Dacă este necesară o evacuare de urgență, Francisco Rubio se va întoarce pe Pământ pe acesta, iar cosmonauții Roskosmos pe Soyuz MS-22", a spus serviciul de presă.

Se observă că coborârea a doi astronauți în loc de trei va fi mai sigură, deoarece va ajuta la reducerea temperaturii și umidității în Soyuz MS-22. Roskosmos a mai raportat că după sosirea Soyuz MS-23 la ISS, toți cei trei cosmonauți, inclusiv Rubio, vor fi transferați pe aceasta.

Corporația de stat a menționat că măsurile pentru a asigura întoarcerea în siguranță a echipajului ISS pe Pământ în cazul unui accident înainte de sosirea navei spațiale Soyuz MS-23 au fost luate de către Roskosmos împreună cu agențiile spațiale ale țărilor partenere de pe stație.

Cum s-a produs incidentul

Pe 15 decembrie 2022, Roskosmos a anunțat anularea unei plimbări în spațiu de către cosmonauții ruși de pe ISS din cauza depresurizării circuitului radiatorului exterior al navei spațiale Soyuz MS-22 andocat la stație.

Pe 11 ianuarie, șeful Roskosmos, Yuri Borisov, a declarat reporterilor că studiile au confirmat concluzia că Soyuz MS-22 a fost avariat de un meteoroid.

Calculul diametrului deteriorării pe suprafața compartimentului instrumentar al navei spațiale Soyuz în urma coleziunii a fost de până la 1 mm, a spus șeful Roskosmos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel