Cosmin Prelipceanu: Mi s-a făcut ofertă de 8 lei/kwH la energie electrică / Virgil Popescu: Bătaie de joc. Trebuie umblat la legislaţie
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Captură video Digi24
Captură video Digi24
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunţat că vor fi necesare intervenţii pe legislaţie în domeniu, din cauza ofertelor mult prea mari făcute de unii distribuitori de energie clienţilor casnici. 

"Facturile sunt calculate la nişte preţuri plafonate, stabilite, doar că pe dedesubt furnizorii pun nişte preţuri cum nu îţi poţi imagina, ei încasând de la stat diferenţa de preţ", a punctat Cosmin Prelipceanu la Digi 24. 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus, însă, că "diferenţa de preţ, prin mutările făcute de noi, nu poate fi încasată la nivelul ofertelor pe care le fac furnizorii. În momentul de faţă, există un plafon. Statul nu poate deconta o factură pe un preţ mai mare de 1300 lei". 

"În cazul pieţei reglementate, îşi vor mai putea permite furnizorii să pună (n.r. pe facturi) ce le trăzneşte prin cap?", a mai întrebat Prelipceanu. 

"În cazul pieţei reglementate, producătorii vând la un anumit preţ, iar furnizorii îşi pun o cotă şi vor vinde la un preţ tot reglementat. Nu mai vorbim de adaos. Nici acum, aşa cum este făcută ordonanţa în momentul de faţă, furnizorii nu pot să îşi pună niciun adaos. Au o cotă de furnizare de 73 lei, atât pot pune ei. Pentru că fac acest serviciu, de a da clienţilor energie electrică. Faptul că ei fac o ofertă, după mine acea ofertă este una înşelătoare. Ea nu este reală! Tu nu vinzi cu preţul acela. Cât timp există această ordonanţă, trebuie să faci oferta corespunzătoare. Există amenzi!", a mai explicat ministrul. 

Prelipceanu: Am primit ofertă de 8 lei/kwH

"Deci există amenzi. Cei care în perioada aceasta primesc oferte valabile de la începutul anului viitor, care se referă la nişte preţuri cum nu vi le puteţi imagina... Eu vă pot spune care este preţul oferit mie. 8 lei kwH", a punctat jurnalistul. 

"Asta nu că este o ofertă înşelătoare. Este o ofertă care nu ar trebui să existe în piaţă. Este o bătaie de joc. Nu poţi face o ofertă de 8 lei. Inclusiv preţul pe piaţa cea mai scumpă pentru ziua următoare nu ajunge la nivelul ăsta. Astăzi m-am uitat pe piaţa zilei de mâine, iar preţul în România este de 180 euro MWh. Este mai mult decât o ofertă înşelătoare, e una complet neserioasă. Dacă devine un fenomen, ori la legislaţia primară, ori la legislaţia secundară trebuie umblat şi nu trebuie lăsat acest lucru aşa. Suntem într-o perioadă în care s-a activat, prin directivă europeană, intervenţia în preţuri, deci nu ai de ce să dai astfel de semnale în piaţă. Ar însemna 8000 lei MWh. Asta înseamnă 1500, 1600 euro. Şi noi vorbim de 180 euro pe piaţa zilei următoare", a concluzionat Virgil Popescu. 

Vouchere pentru energie din bani europeni. Trei măsuri în fața crizei. Valoare de 2,4 mld. euro

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, a anunțat că noile măsuri care urmează a fi adăugate la capitolul Repower EU sunt în limita a 10% din bugetul alocat fiecărui stat membru, respectiv 2,4 miliarde euro în cazul României. 

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, a subliniat că noile măsuri urmează să fie discutate la nivelul Executivului şi în Coaliţie, pentru a decide forma sub care vor fi implementate, scrie Agerpres.

"În cadrul conferinţei de presă de ieri (marţi - n. r.), la nivelul Comisiei Europene, s-au prezentat noile măsuri care urmează a fi adiţionale la capitolul Repower EU, cel pe care, în prezent, îl avem în discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene. Aceste măsuri sunt gândite din Politica de Coeziune pentru perioada de programare 2014 - 2020 - sunt în limita a 10% din bugetul alocat fiecărui stat membru, respectiv 2,4 miliarde euro, cât reprezintă cei 10% în momentul de faţă pentru Politica de Coeziune pentru perioada de programare 2014 - 2020. De asemenea, aşa cum s-a prezentat de către Comisie, sunt trei tipuri de măsuri ce urmează a fi implementate de statele membre, şi anume: sprijin pentru gospodăriile vulnerabile în perioada de criză energetică. Fac menţiunea că acest sprijin, în momentul de faţă, poate să îmbrace forma atât a compensării unei părţi din preţul plafonat la energie, dar şi forma unor vouchere, care pot fi acordate acestor gospodării considerate vulnerabile în spiritul regulamentelor Comisiei Europene", a menţionat Marcel Boloş.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel