Data publicării:

Coronavirus: Statele Unite, izolate la ONU cu prilejul adoptării unei rezoluţii

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Statele Unite s-au suspendat în primăvară din OMS,
Statele Unite s-au suspendat în primăvară din OMS,

Statele Unite au fost susţinute numai de Israel în refuzul de a accepta în cursul unui vot al Adunării Generale a ONU o rezoluţie pentru o 'acţiune globală şi coordonată' în faţa pandemiei de COVID-19 şi care sublinia 'rolul crucial' al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), notează AFP. 

Negociat din mai, acest text a fost adoptat cu o majoritate covârşitoare de 169 de ţări din totalul de 193 ale Naţiunilor Unite. Ucraina şi Ungaria s-au abţinut. Rezoluţia, având peste 60 de articole şi numită 'omnibus', pentru că acoperă multiple aspecte ale pandemiei, 'recunoaşte rolul crucial al OMS şi rolul fundamental al sistemului Naţiunilor Unite în mobilizarea şi coordonarea acţiunii mondiale desfăşurate împotriva pandemiei'.

Statele Unite s-au suspendat în primăvară din OMS, acuzată că a gestionat defectuos criza COVID-19 şi că a întârziat să lanseze alerta mondială. Ele au explicat în faţa Adunării Generale că nu pot sprijini o rezoluţie care nu menţionează apărătorii drepturilor omului şi pune în faţă OMS. Textul 'cere întărirea cooperării şi solidarităţii internaţionale pentru a opri răspândirea, atenua şi învinge pandemia şi consecinţele acesteia'.

Rezoluţia susţine apelul lansat în martie de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în favoarea unui armistiţiu în zonele de conflict pentru a facilita lupta împotriva bolii, cu puţine efecte până în prezent. De asemenea, 'cere să fie eliminate de urgenţă obstacolele nejustificate' - altfel spus sancţiunile - din calea accesului la produsele care permit lupta împotriva pandemiei. Rezoluţia reclamă statelor membre 'să-şi întărească durabil sistemul de sănătate', le 'îndeamnă să dea tuturor ţărilor un acces liber şi rapid' la tratamente şi vaccinuri.

De asemenea, cere menţinerea lanţurilor de aprovizionare alimentară şi agricolă şi încurajează la armonizarea strategiilor de relansare economică favorizând dezvoltarea durabilă şi lupta împotriva schimbărilor climatice.

Înaintea votului, SUA au încercat fără succes, printr-un amendament, să elimine un paragraf sprijinind protecţia femeilor în domeniul sănătăţii sexuale şi reproductive. Alături de Statele Unite, care au explicat că sunt împotriva avortului, Libia şi Irakul au votat şi ele pentru eliminarea acestui paragraf. Peste 120 de ţări au cerut însă menţinerea lui, alte 25 abţinându-se, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel