Cornel Burtică, fostul secretar al PCR, a murit
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp
burtica
burtica

Cornel Burtică, fostul secretar al Partidului Comunist Român  şi vicepremier în perioada comunistă, a murit la vârsta de 82 de ani. Burtică a murit în 11 iunie şi a fost incinerat, discret, în 14 iunie. 

Cornel Burtică a ocupat mai multe funcții în ierarhia PCR. A fost  membru al Consiliului Politic Executiv al PCR, ambasador al Republicii Socialiste România în Italia, Maroc şi Malta până în 1969, când a fost numit ministru al comerţului exterior. Prin decretul nr. 95 din 7 mai 1981 privind conferirea unor distincţii ale Republicii Socialiste România, Cornel Burtică a fost decorat cu ordinul 23 August clasa I.

 În calitate de ambasador al Republicii Socialiste România în Italia (1966-1969) s-a întâlnit de mai multe ori cu Agostino Casaroli, ministrul de externe al Sfântului Scaun, cu care România nu avea relaţii diplomatice. Ambasadorul Burtică s-a pronunţat pentru reglementarea situaţiei Bisericii Române Unite (aflate pe atunci în ilegalitate), între avantajele acestui fapt fiind acela că aniversarea în 1968 a 50 de ani de la unirea Transilvaniei cu România, organizată de greco-catolicii din emigraţie, să nu aibă un pronunţat caracter ostil regimului de la Bucureşti, scrie gandul.info.

În anii ’70-’80, Burtică a fost vicepremier al Guvernului în anii ’70-’80. Ulterior a fost ministru al Comerţului Exterior, în 1981-1983.

După ce nu a mai fost ministru, a fost director al Uzinelor 1 Mai din Ploieşti până în 1990.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel