Data publicării:

Corlățean despre pericolul declarațiilor liderilor de la Budapesta privind autonomia teritorială

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, s-a declarat, joi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, împotriva autonomiei teritoriale pe criterii etnice.

Titus Corlățean a spus că în tratatul de bază dintre România și Ungaria s-au stabilit reguli care trebuie respectate de ambele țări și acestea nu implică obligația pentru România sau Ungaria de a asigura autonomii administrative pe criterii etnice.

”E o obligație asumată de Ungaria, este un tratat ratificat, obligatoriu și fiecare declarație a unui oficial, (...) a unui decident politic din Ungaria care îndeamnă la drepturi colective și la autonomii teritoriale pe criteriu etnic aici, în România, formulate nu o dată pe teritoriul românesc înseamnă, în cel mai bun caz, un mare semn de întrebare pus asupra valabilității tratatului politic bilateral dintre România și Ungaria, chestiune foarte gravă, sau poate însemna chiar o violare, o contestare a acestui tratat. Și vreau și astăzi, am spus-o și nu am spus-o doar o dată direct oficialilor unguri, să recitească tratatul politic de bază și să respecte angajamentul internațional asumat solemn de statul ungar”, a spus Titus Corlățean, scrie Agerpres.

Ministrul de Externe consideră că tema autonomiei teritoriale este artificială și nu poate fi acceptată nici politic sau juridic

”Această temă, care este o temă artificială, a așa numitei autonomii a ținutului secuiesc, nu poate fi acceptată nici politic, nici juridic, nici în sensul realităților administrative și din punctul de vedere al declarațiilor pe care decidenți politici ungari le fac fie în Ungaria, fie în România. Eu le sugerez să recitească tratatul politic bilateral, articolul 15 și anexa tratatului, pentru că este necesară respectarea a ceea ce am convenit de comun acord și care pe scurt spune: în relația bilaterală nu acceptăm drepturi colctive și autonomii pe criterii etnice”, a punctat Titus Corlățean.

În discursul său el a făcut referire la declarația premierului Ungariei, Viktor Orban, care a spus, la Universitatea de la Băile Tușnad, că așteaptă respect în relațiile reciproce și că partea română a făcut declarații care au tratat cu lipsă de respect maghiarii, statul maghiar.

Titus Corlățean a spus că respect în relațiile bilaterale înseamnă respectarea regulilor convenite, a tratatului de bază dintre România și Ungaria, a parteneriatului strategic cu conținut european dintre cele două țări, iar respect reciproc înseamnă și colaborare și sprijinire reciprocă, amintind că România a evacuat recent nouă cetățeni ungari din Gaza, în cadrul procedurilor coordonate de Ministerul de Externe.

El a ținut să precizeze că România respectă standardele internaționale referitoare la drepturile minorităților naționale și așteaptă reciprocitate din partea statului ungar pentru minoritatea română din Ungaria. Totodată, ministrul de Externe a subliniat că este dreptul suveran al unui stat cum își construiește structura administrativ-teritorială.

UDMR un proiect de lege privind autonomia teritoriala

Întrebat cum califică proiectul de lege privind autonomia teritorială ce urmează să fie depus de UDMR și care ar avea o prevedere ce stipulează că etnicii români pot solicita strămutarea în alte zone, Titus Corlățean a punctat că aceste chestiuni sunt inacceptabile și nici măcar nu ar trebui discutate.

”Eu nu am văzut un proiect scris, finalizat, prezentat care să vizeze autonomia teritorială pe criterii etnice, îl aștept și îl aștept cu mare interes pentru a vedea exact care sunt ideile de acolo, dar chestiuni legate de strămutări de persoane, lucruri care vizează obligarea unor cetățeni români, în speță de etnie română, absolut că nu sunt de acord cu anumite așa-zise reglementări să plece, sunt chestiuni absolut inacceptabile, acest lucru nici măcar nu ar trebui discutat, nu ar trebui să apară ca idee. Astfel de chestiuni care pot fi și sunt rezultatul unor idei extremiste nu au ce căuta într-o societate cu adevărat democratică”, a spus ministrul de Externe.

Acesta a adăugat că tot în tratatul bilateral dintre România și Ungaria se stipulează că cetățenii aparținând minorităților naționale ”trebuie să știe să respecte și drepturile celorlalți și că integritatea teritorială, unitatea, suveranitatea statului pe teritoriul căruia trăiesc sunt principii sacrosante”. El a subliniat că ”ceea ce nu este acceptabil potrivit Constituției României, voi spune de pe acum că nu are cum să fie susținut”.

Bunicul lui Corlățean, și el împotriva autonomiei

Titus Corlățean le-a dezvăluit celor prezenți că poziția sa referitoare la autonomia teritorială coincide cu cea a bunicului său, Nicolae Corlățean, care a trăit la Luduș și care s-a declarat, la vremea respectivă, împotriva Regiunii Autonome Maghiare. În final, ministrul de Externe le-a spus celor prezenți că și românii au dreptul la propriile lor sensibilități, care trebuie afirmate public cu mai multă tărie.

”Noi românii, avem noi înșine, dreptul la propria noastră memorie, la propria noastră interpretare a istoriei, la propriile noastre sensibilități. Și trebuie să o spunem cu mai multă vigoare publică și cu mai multă demnitate, mai ales în dialogul cu autoritățile ungare. Pentru că ori de câte ori un demnitar al statului ungar, la Budapesta, sau mai ales aici, pe teritoriul României, aduce în discuție lucruri care pentru noi, românii, reprezintă o sensibilitate aparte, creează o anumită reacție, acest lucru nu înseamnă respect, respectul pe care premierul Ungariei îl menționa pe teritoriul României. Și dacă noi știm că avem dreptul la propriile noastre sensibilități, eu cred că avem și argumentele să fim foarte fermi pe poziție, atunci când trebuie să fim foarte fermi. Nu înseamnă că, de exemplu, nu pot accepta, ca om politic nu-mi face plăcere, dar nu pot accepta ideea că și ceilalți au propriile lor sensibilități, interpretări legate de Trianon, dar de exemplu eu nu pot accepta ca noi să fim muți, în țara asta, de ani de zile, când vorbim de simbolistica Trianonului, care pentru noi înseamnă altceva. (...) Noi nu avem a comemora Trianonul, noi avem a celebra și a marca simbolistica Trianonului”, a mai punctat Titus Corlățean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel