Corina Cretu: Reformarea sistemelor europene de pensii este esentiala pentru evitarea colapsului
Data publicării:
Autor: DCNews Team, michirita
WhatsApp

Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, a declarat ca reformarea sistemelor de pensii din UE este vitala pentru salvarea echilibrului social-economic european, grav afectat de recesiune si amenintat de imbatranirea populatiei.

"Rezoluţia referitoare la o agendă pentru pensii adecvate, sigure și viabile, adoptata la Strasbourg, reprezinta indemnul ferm al forului europarlamentar pentru adoptarea de urgenta a unor masuri coordonate care sa reduca presiunea nesustenabila exercitata asupra bugetelor nationale si sa asigure un nivel de trai decent pensionarilor din tarile UE", a subliniat Corina Cretu.

"Criza economica e pe cale sa distruga modelul social european, iar schimbarile demografice incep sa aiba un impact grav asupra sistemelor de pensii, care se indreapta spre colaps. In conditiile interdependentei dintre economiile europene, aceasta problema comuna necesita o reforma la nivel european. O treime din populatia UE are peste 55 de ani, iar estimarile arata ca anual categoria de varsta de peste 60 de ani va creste cu doua milioane de cetateni. Pensia e principala sursa de venit pentru varstnici, iar riscul major de saracie cu care deja se confrunta varsta a treia se va accentua in anii urmatori”, a atras atentia vicepresedintele Socialistilor din Parlamentul European.

"Rezolutia pe care am votat-o in aceasta sesiune plenara recomanda statelor membre sa actioneze pentru reducerea vulnerabilitatii sistemelor de pensii, prin stimularea pilonilor multipli, cresterea nivelului ocuparii fortei de munca, atingerea unui echilibru intre durata vietii profesionale si cea a pensionarii, reevaluarea pensionarilor anticipate, protectia pensiilor lucratorilor in caz de insolvabilitate. Pentru cetatenii romani este importanta solicitarea cu privire la asigurarea dreptului la pensie ocupationala in intreaga Uniune Europeana pentru persoanele care lucreaza in strainatate”, a mentionat europarlamentarul PSD.

Corina Cretu a pledat pentru masuri ambitioase de consolidare a sistemelor de pensii, care sa le asigure viabilitatea pe termen lung si sa combata discriminarea de gen.

"Eforturile de prevenire a saraciei in randul varstnicilor trebuie sa aiba in vedere necesitatea eliminarii inegalitatilor ce persista intre femei si barbati. Speranta de viata mai mare pentru femei nu trebuie sa fie un dezavantaj. Femeile reprezinta majoritatea populatiei peste 75 de ani, dar una din patru femei din aceasta categorie de varsta traieste sub pragul de saracie in Uniunea Europeana", a declarat europarlamentarul Corina Cretu.

Biroul de Presa PSD

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel