Corina Cretu a protestat fata de denigrarea imigrantilor romani in presa italiana
Data publicării:
Autor: DCNews Team, michirita
WhatsApp

Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte al Parlamentului European, a transmis o scrisoare deschisa publicației italiene "Il Giornale", în semn de protest față de modul în care au fost prezentate realități ale imigrației românești în editorialul din 11 iulie, semnat de Fausto Biloslavo şi Giuseppe Marino.

"Ne confruntam, din pacate, cu aceleași vechi clișee, care transformă străinii în țapi ispășitori pentru problemele de natură economică și socială pe care le are de înfruntat o țară. Atitudinea celor doi jurnaliști este cu atât mai reprobabilă și de neînțeles, cu cât și italienii au cunoscut, în anii 50-70 ai secolului trecut, experiențe identice cu acelea trăite de românii obligați să emigreze din motive economice", se arata in protestul europarlamentarului roman.

Corina Cretu a subliniat contributia românilor la formarea PIB-ului Italiei si faptul ca "românii sunt, în Italia, grupul etnic cu cea mai rapidă integrare socială. Participă activ la viața culturală și socială si se implică în rezolvarea problemelor comunităților în care trăiesc".

"Noi, românii, suntem primii care simțim ce înseamnă plecarea conaționalilor noștri din țară. Nu cred că firmele cu capital italian care s-au stabilit în România pentru că găsesc o mână de lucru calificată și ieftină, care le permite să aibă profituri pe care nu le-ar avea în Italia – pot suplini pierderile produse de emigrația din motive economice", a precizat Corina Cretu.

Vicepresedintele PSD a declarat ca infractionalitatea romanilor din Italia nu atinge "dimensiunea apocaliptică dată de cei doi jurnaliști. Reamintesc faptul că polițiile din cele două țări colaborează strâns, prilej cu care justiția italiană se poate ocupa de câțiva infractori celebri, care se refugiaseră în România. România face tot ceea de depinde de ea și are sprijinul Italiei, pentru a reduce criminalitatea în rândul românilor stabiliți în Peninsulă".

Europarlamentarul roman a atras atentia asupra faptului ca incercarea de a demonstra ca Europa unită este o himeră si ca problemele economice și sociale, datorate crizei, nu pot fi uitate dacă oamenilor li se agită pericolul strainilor.

"Este un drum greșit, care nu servește nici italienilor, nici românilor din Italia, nici proiectului european. Dacă sunt probleme legate de unii dintre românii din Italia, există instrumentele legale pentru a interveni și sprijinul necondiționat al autorităților române.Timpul a arătat că voința politică nu lipsește părților. Țările UE trec prin momente delicate și nu cred că exacerbarea atitudinilor xenofobe le va ajuta să le depășească. Și nici alimentarea cu astfel de poziții a euroscepticismului sau, și mai grav, a atitudinilor anti-europene nu ne serveste cu ceva", a declarat europarlamentarul Corina Cretu, in protestul transmis ziarului italian.

Biroul de Presa PSD

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel