Data publicării:

Corina Cretu a cerut presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, sanctionarea lui Tokes Laszlo

Autor: DCNews Team, michirita | Categorie: Stiri
WhatsApp

Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședinte al Grupului Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European, a solicitat presedintelui acestui for, Martin Schulz, sanctionarea lui Laszlo Tokes, pentru ca a solicitat premierului Ungariei, Viktor Orban, instituirea unui protectorat maghiar asupra Transilvaniei. In scrisoarea transmisa presedintelui Schulz, Corina Cretu atrage atentia asupra faptului ca eurodeputatul Laszlo Tokes afecteaza reputatia Parlamentului European, prin promovarea unor teze nationalist-extremiste, ostile valorilor europene si cooperarii intre statele membre.

"Solicitarea, in mod direct si public, a unui protectorat maghiar asupra unei parti a teritoriului statului roman, respectiv a Transilvaniei, este unul din cele mai relevante simptome ale escaladarii tot mai ingrijoratoare a pozitiilor extremiste, fondate pe o viziune etnicista si revizionista, ostila convietuirii inter-etnice si cooperarii inter-statale", se arata in scrisoarea adresata lui Martin Schulz de catre Corina Cretu.

"Romania si Ungaria au facut progrese semnificative pentru inchiderea ranilor trecutului si lansarea unui parteneriat bilateral. De asemenea, Romania cunoaste, de 23 de ani, un sistem de garantare a drepturilor minoritatilor nationale considerat printre cele mai democratice si perfectionate din Europa. In aceste conditii, ofensiva fortelor extremiste, care promoveaza intens teza autonomiei pe criterii etnice, risca sa afecteze grav relatiile dintre cele doua tari vecine si, mai ales, convietuirea inter-etnica, foarte buna pana in prezent, in Transilvania", a atras atentia vicepresedintele PSD, Corina Cretu.

Europarlamentarul social-democrat a cerut presedintelui Martin Schulz sa analizeze "gravitatea acestui tip de demersuri nationalist-revizioniste, care afecteaza reputatia Parlamentului European, in vederea unei eventuale sanctionari a d-lui Laszlo Tokes, intrucat acesta uzeaza de calitatea sa de membru al Parlamentului European pentru a promova teze ostile valorilor ce stau la temelia Uniunii Europene si cooperarii intre statele membre".

 Biroul de Presa PSD

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel