Data actualizării:
Data publicării:

Corina Crețu: Bucureștiul a depașit PIB-ul mediu al Europei

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Economie
WhatsApp

 Peste 60% din investiţiile publice din România sunt create prin fonduri europene, a declarat, luni, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, în cadrul "Galei Fondurilor Structurale". 

"În România, peste 60% din investiţiile publice sunt create prin fonduri europene. Este datoria noastră să ne luptăm pentru această politică de coeziune, care, în opinia mea, este cea mai vizibilă în viaţa de zi cu zi a oamenilor. Dacă mă invitaţi să vorbesc despre rezultatele de până acum, sigur, sunt multe lucruri negative, dar cred că sunt şi multe realizări. Aceste 129 de proiecte reprezintă doar o parte din succesele pe care le-am înregistrat. Aşa cum spuneam, pentru România, politica de coeziune reprezintă un element decisiv pentru dezvoltarea ţării, se alocă peste 60% din bugetul local, disponibil pentru investiţii publice, iar România s-a confruntat cu dificultăţi destul de mari în perioada 2007 - 2013. În politica de coeziune am beneficiat de încă trei ani, pentru că există această regulă, +3", a spus comisarul european. 

Corina Creţu a apreciat că politica de coeziune ar trebui să rămână în continuare un sprijin pentru cetăţenii europeni, pentru că finanţarea europeană este semnul unei solidarităţi financiare. 

Totodată, comisarul european a afirmat că PIB-ul municipiului Bucureşti a depăşit media statelor din Uniunea Europeană datorită fondurilor europene. 

[citeste si]

"Toţi indicatorii arată creşterea economică. De pildă, suntem în Bucureşti, oraşul care a depăşit media Produsului Intern Brut al Europei, iar asta datorită fondurilor europene, care au intrat în capitala României. Mă bazez pe autorităţile române să înţeleagă importanţa acestor aspecte, să accelereze accesul la banii europeni, dar să şi sprijine propunerile Comisiei pentru o politică de coeziune puternică", a adăugat Creţu. 

Politica de coeziune (politica regională) este una din cele mai importante şi mai complexe politici ale Uniunii Europene, statut ce decurge din obiectivul de reducere a decalajelor economice, sociale şi teritoriale între diversele regiuni şi state membre ale Uniunii Europene. 

Obiectivele politicii regionale sunt realizate prin intermediul a trei fonduri: Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul de Coeziune (FC) şi Fondul Social European (FSE). Acestea constituie, împreună cu Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (EMFF), Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii. 

Beneficiind de un buget de 351,8 miliarde euro - aproximativ o treime din bugetul UE, politica de coeziune reprezintă o componentă esenţială a Cadrului Financiar Multianual în actuala perioadă de programare, constituind principalul instrument de investiţii pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene. 

Pentru actuala perioadă de programare, României i-au fost alocate aproximativ 23 miliarde euro din fondurile politicii de coeziune (cu 10% mai mult faţă de perioada 2007-2013). 

În prezent, politica de coeziune 2014-2020 este în proces de implementare, prin intermediul programelor operaţionale, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel