Coriandrul, beneficii. De ce este ideal pentru diabetici și cardiaci
Cunoscut și ca „pătrunjelul chinezesc”, coriandrul are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dintre care se remarcă îmbunătățirea digestiei, reducerea colesterolului și controlul glicemiei.
Multiplele beneficii ale coriandrului pentru sănătate se datorează în primul rând conținutului său ridicat de vitamine și minerale, printre care se numără:
- Fier
- Fosfor
- Vitamina A
- Vitamina B
- Potasiu
- Magneziu
- Vitamina C
- Vitamina K
Este o sursă excelentă de caroten, coriandrul fiind de două ori mai concentrat decât broccoli.
Coriandrul este un aliment cu efect stimulant, antispastic, diuretic, antibacterian, detoxifiant.
Coriandrul are următoarele cinci beneficii importante pentru sănătate:
1. Luptă împotriva colesterolului crescut
Unul dintre cele mai importante beneficii ale coriandrului este acela de a combate nivelurile crescute de colesterol din sânge. Acest lucru este posibil datorită polifenolilor cu efect antioxidant precum quercitina sau epinefrina. Aceste componente reduc acumularea de colesterol pe pereții arterelor și în același timp îmbunătățesc circulația sângelui în întreg organismul. Așa se explică de ce coriandrul ajută la menținerea sănătății inimii, reduce riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare, accidentelor vasculare cerebrale.
2. Stimulează funcția pancreasului
Coriandrul este ideal în dieta diabeticilor pentru că are acțiune stimulantă asupra pancreasului. Coriandrul contribuie la: scăderea sensibilității la insulină, îmbunătățirea secreției de insulină, scăderea absorbției glucozei în sânge, reglarea nivelului glicemiei.
3. Ajută la slăbire
Inclus în dieta zilnică, pătrunjelul chinezesc este un diuretic excelent care purifică organismul, împiedică retenția de lichide, elimină toxinele, îmbunătățește absorbția de vitamine și minerale. Alături de un consum bun de fibre, coriandrul reglează tranzitul intestinal, prevenind constipația sau diareea. Semințele de coriandru pisate sunt un remediu împotriva gazelor intestinale și dezvoltării bacteriilor patogene.
4. Împrospătează respirația
La fel ca pătrunjelul clasic și menta, coriandrul împrospătează respirația. Agenții antibacterieni din această plantă elimină substanțele care stau la baza apariției mirosului neplăcut al respirației. De asemenea, coriandrul ajută la vindecarea rapidă a unor leziuni ale cavității bucale precum aftele, ulcerațiile sau rănile diverse.
5. Combate gripa și răcelile
Pe lângă proprietățile antibacteriene, coriandrul este bogat în vitaminele A și C, care sunt extrem de utile în caz de răceală și gripă. Presară-l neapărat peste supa de pui dacă simți că te paște o răceală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News