Coreea de Nord vrea să-și 'extindă şi intensifice' exerciţiile militare
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Armata din Coreea de Nord își va extinde şi intensifica exerciţiile militare.  

Armata nord-coreeană a declarat că îşi va extinde şi intensifica exerciţiile militare în vederea 'pregătirii de război, au relatat marţi media de stat, în timp ce Phenianul pregăteşte o paradă militară înaintea sărbătorilor naţionale din februarie, potrivit AFP şi Reuters.

Acest angajament a fost luat în cursul unei reuniuni a comisiei militare centrale a Partidului Muncitorilor, aflat la putere, ce a fost prezidată de liderul nord-coreean Kim Jong Un, după exerciţiile aeriene comune efectuate de Coreea de Sud şi SUA săptămâna trecută.

Pe ordinea de zi au figurat aspecte legate de 'extinderea şi intensificarea constantă a operaţiunilor şi exerciţiilor de luptă ale Armatei populare coreene cu scopul strict de îmbunătăţire a pregătirii de război'.

Agenţia oficială de presă KCNA a transmis că la această reuniune au fost abordate 'sarcinile militare şi politice majore' pentru acest an şi 'problemele pe termen lung privind orientarea construcţiei armatei'.

În paralel, imagini de satelit comerciale sugerează că 'pregătiri importante în vederea unei parade militare' sunt în curs de desfăşurare la Phenian, prefaţând sărbătorilor naţionale din luna februarie.

La 8 februarie, Coreea de Nord celebrează întemeierea forţelor sale armate, iar, la 16 februarie, ziua de naştere a lui Kim Jong Il, tatăl actualului lider nord-coreean Kim Jong Un.

Coreea de Sud şi SUA au organizat săptămâna trecută exerciţii aeriene cu bombardiere strategice şi avioane de vânătoare stealth (invizibile pentru radar), provocând furia Phenianului, care a declarat că astfel de manevre ar putea 'declanşa o confruntare totală', întrucât s-a atins o 'linie roşie extremă', ameninţând totodată să transforme peninsula într-un 'arsenal de război uriaş şi o zonă de război mai critică'.

Mai mult, autorităţile nord-coreene au calificat aceste manevre aeriene drept o repetiţie în vederea unei invazii pe teritoriul său.

Potrivit lui Hong Min, cercetător la Institutul coreean pentru unificare naţională, un organism de cercetare cu sediul la Seul, reuniunea de luni cu participarea înalţilor responsabili de la Phenian a urmărit să sublinieze că ţara este pregătită să facă faţă unor viitoare exerciţii militare (americano-sud-coreene) comune şi războiului.

Liderul nord-coreean ceruse la începutul lunii ianuarie o 'creştere exponenţială a arsenalului nuclear' al Coreei de Nord, inclusiv producţia în masă a armelor nucleare tactice şi dezvoltarea noilor rachete balistice intercontinentale (ICBM), scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel