Data publicării:

Coreea de Nord susține că trimite 250 de noi lansatoare de rachete spre granița cu Coreea de Sud

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Captură video Youtube Korea New
Foto: Captură video Youtube Korea New
Coreea de Nord susține că trimite 250 de noi lansatoare de rachete balistice tactice spre granița sa cu Coreea de Sud, în cea mai recentă declarație a liderului Kim Jong Un împotriva vecinului său.

Fotografiile publicate de ziarul de stat nord-coreean Rodong Sinmun au arătat ceea ce para fi lansatoare de rachete bazate pe vehicule, cu zeci de camioane militare mari aliniate în rânduri ordonate în fața lui Kim.

În cadrul unei ceremonii elaborate și orchestrate duminică seara, o mulțime de spectatori au aplaudat trecerea vehiculelor și focurile de artificii lansate pe cer.

Kim a supravegheat personal transferul de echipamente către comandanții militari și șefii de stat major și a ținut un discurs în care a susținut că noile lansatoare de rachete au fost construite cu tehnologie nord-coreeană, a relatat presa de stat.

"Dialogul sau confruntarea poate fi alegerea noastră, dar pentru ceea ce trebuie să fim pregătiți mai temeinic este confruntarea", a declarat Kim, adăugând că aceasta este "nota-cheie a politicii noastre față de SUA pe care am menținut-o în mod constant".

Coreea de Nord va arăta clar că "dacă SUA ignoră avertismentele noastre repetate și continuă să încerce să submineze securitatea regiunii, va avea consecințe grave pentru propria sa securitate", a adăugat dictatorul.

Ce știm despre capacitățile Coreei de Nord

Granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud este deja una dintre cele mai militarizate din lume, iar Pyongyang susține de mult timp că are cantități uriașe de artilerie și echipamente militare îndreptate spre sud.

Demonstrația de duminică din Pyongyang are loc în timpul unei veri de tensiuni sporite în Peninsula Coreeană, Coreea de Nord încheind în iunie un nou "parteneriat strategic" militar cu Rusia.

În timp ce fotografiile par să arate zeci de vehicule de transport și lansare de rachete, implicit camioane echipate cu lansatoare de rachete poziționate în spatele cabinei șoferului, nu este clar dacă vreunul dintre vehicule avea rachete funcționale în timpul evenimentului de duminică.

Joseph Dempsey, cercetător în domeniul apărării și analize militare la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, a declarat luni că a fost dificil de evaluat dacă vreuna dintre rachete a fost încărcată la ceremonie - dar "ar părea puțin probabil și ilogic pe baza caracterului practic și a siguranței".

El a adăugat că designul și terminologia lansatorului sunt "asociate cu Hwasong-11D, o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune despre care Coreea de Nord susține că poate fi armată cu un focos nuclear tactic".

"Presupunând că toate cele 250 de lansatoare sunt funcționale, nu este clar dacă Coreea de Nord a produs capacitatea corespunzătoare de 1.000 de rachete (și mai mult)", a adăugat el. "Este cel puțin improbabil ca administrația din Coreea de Nord să dispună de un număr echilibrat de focoase nucleare tactice".

De când a efectuat primul său test nuclear, în urmă cu peste un deceniu, Coreea de Nord și-a îmbunătățit capacitățile de înarmare, cu ambiția de a miniaturiza un focos nuclear astfel încât să poată fi montat pe o rachetă cu rază lungă de acțiune.

Experții spun că este probabil ca statul nord coreean să fi fabricat deja un mic stoc de focoase nucleare, dar nu s-a dovedit încă dacă a reușit să le facă suficient de mici și ușoare pentru a putea fi montate pe o rachetă.

Capacitatea Coreei de Nord de a amplasa un focos nuclear pe orice tip de rachetă nu este dovedită.

Tensiuni în creștere

Pyongyang a avertizat la sfârșitul anului trecut că va desfășura noi echipamente militare de-a lungul liniei de demarcație militară care îl separă de Sud, după ce Seulul a renunțat parțial la un acord din 2018 menit să reducă tensiunile de-a lungul frontierei.

Însă orice bunăvoință generată de acord s-a evaporat în ultimii ani, iar ambele țări l-au abandonat în mod oficial.

Kim, care nu a obținut concesiile pe care le dorea din partea SUA și a Coreei de Sud în timpul discuțiilor ulterioare după 2018, a intensificat de atunci programul de rachete balistice al Nordului, promițând să ofere Pyongyangului o forță de descurajare nucleară precum cea deținută de Washington.

Ca răspuns la dezvoltarea nord-coreeană, SUA și Coreea de Sud - împreună cu Japonia - și-au intensificat cooperarea militară prin exerciții și desfășurări pe care Pyongyang le consideră o amenințare.

Au existat cel puțin trei incidente în care Coreea de Sud a tras focuri de avertisment începând cu luna mai, după ce personalul militar nord-coreean a trecut linia de demarcație, punctul central al Zonei Demilitarizate dintre cele două țări, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel