Data publicării:
Coreea de Nord respinge reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, după lansarea unui satelit. Motivul, obținerea unei "imagini mai clare" a mișcărilor militare ale SUA
Coreea de Nord respinge reuniunea Consiliului de Securitate al ONU.
Update: Liderul nord-coreean Kim Jong Un a primit fotografii ale Casei Albe, Pentagonului și a portavioanelor americane din baza navală de la Norfolk, realizate de satelitul său de spionaj lansat recent, a anunțat marți presa de stat KCNA.
Știre inițială: Trimisul Coreei de Nord la ONU respinge reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind lansarea unui satelit. Acesta spune că satelitul a fost lansat pentru a obține ”o imagine mai clară” a mișcărilor militare americane, conform Reuters.
Coreea de Nord a avertizat luni că va continua să își exercite drepturile suverane, inclusiv prin lansări de sateliți, în timp ce trupele sale ar fi restaurat unele posturi de pază demolate la granița cu Coreea de Sud.
Ministerul de Externe al Coreei de Nord a declarat că lansarea unui satelit de recunoaștere săptămâna trecută a fost determinată de necesitatea de a monitoriza Statele Unite și aliații săi, a relatat presa de stat KCNA.
”Este un mod legal și corect de a-și exercita dreptul de a se apăra și de a răspunde în mod temeinic și de a monitoriza cu precizie acțiunile militare grave ale SUA și ale adepților săi”, a precizat raportul KCNA.
Coreea de Nord, înarmată nuclear, a lansat marți satelitul, afirmând că acesta a intrat cu succes pe orbită și că transmite fotografii, dar oficialii sud-coreeni din domeniul apărării și analiștii au declarat despre capacitățile sale că nu au fost verificate în mod independent.
Foto: Agerpres
Clauză cheie într-un acord militar
Lansarea a determinat Coreea de Sud să suspende o clauză cheie dintr-un acord militar intercoreean din 2018 și să reia supravegherea aeriană în apropierea graniței.
La rândul său, Coreea de Nord a declarat că nu mai este obligată să respecte acordul și că va desfășura arme la granița cu Sudul.
Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat că soldații nord-coreeni au fost observați aducând înapoi arme grele la granița din Zona Demilitarizată (DMZ) și instalând posturi de pază pe care cele două țări le-au demolat conform acordului.
Coreea de Sud estimează că Nordul avea aproximativ 160 de posturi de pază de-a lungul DMZ, iar Sudul avea 60. Fiecare parte a demolat 11 dintre acestea după acordul militar semnat în 2018, care vizează detensionarea tensiunilor și prevenirea confruntărilor militare accidentale.
Soldați nord-coreeni înarmați au fost văzuți de vineri în mai multe locații în timp ce restaurau posturile de pază avariate, a declarat Ministerul Apărării din Coreea de Sud, citând fotografii realizate de camerele de luat vederi din zona demilitarizată.
De asemenea, aceștia au instalat ceea ce părea a fi o pușcă fără recul - o armă portabilă anti-vehicule sau o piesă de artilerie ușoară - la o fortificație, a precizat ministerul, citând de asemenea o fotografie.
Kim Jong Un, vizită la centrul de control din Pyongyang
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a vizitat din nou luni dimineață centrul de control al agenției spațiale din Pyongyang și a vizionat noi fotografii din satelit ale bazei aeriene Anderson din Guam a Statelor Unite și ale altor locuri, inclusiv Roma, a relatat KCNA.
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost informat cu privire la ultimele activități nord-coreene și a ordonat pregătirea militară, a precizat biroul său.
Statele Unite convocaseră pentru luni o reuniune neprogramată a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre lansarea satelitului nord-coreean.
În data de 22 noiembrie, nouă membri ai Consiliului de Securitate s-au alăturat Statelor Unite într-o declarație în care au condamnat lansarea satelitului Nordului pentru utilizarea tehnologiei rachetelor balistice, calificând-o drept o încălcare a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate.
Ministerul de Externe al Coreei de Nord a declarat că declarația nu a făcut decât să arate cât de disfuncțional a devenit Consiliul de Securitate, unele state membre urmând orbește Statele Unite în emiterea unor declarații lipsite de sens.
Doi dintre membrii permanenți cu drept de veto, China și Rusia, au refuzat să se alăture oricăror noi sancțiuni ale Consiliului de Securitate împotriva Pyongyangului, în ciuda testării continue a rachetelor balistice din ce în ce mai puternice.
Aceștia nu s-au alăturat celei mai recente declarații de săptămâna trecută.
Foto: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News