Coreea de Nord, paradă militară cu prezentarea unui nou model de rachetă
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Foto: Agerpres - KCNA/via REUTERS
Foto: Agerpres - KCNA/via REUTERS
Coreea de Nord a prezentat într-o paradă militară, vineri, la Phenian o rachetă balistică putând fi lansată de pe un submarin, cu câteva zile înainte de ceremonia de învestire a preşedintelui american Joe Biden, notează AFP. 

Defilarea a fost prilejuită de încheierea congresului Partidului Muncitorilor, aflat la putere, în cursul căruia liderul Kim Jong Un a descris Statele Unite ca 'principalul duşman' al ţării. 'Unităţile maiestuoase de elită şi rândurile invincibile de bronz ale Republicii care vor traversa cu mândrie Piaţa Kim Il Sung reprezintă puterea noastră absolută', a declarat ministrul apărării, Kim Jong Gwan, înainte de paradă, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene KCNA.

'Cea mai puternică armă din lume, rachetele balistice lansate de pe un submarin, au intrat în piaţă una după alta, demonstrând puterea forţelor armate revoluţionare', a transmis ulterior KCNA.

Fotografiile arată cel puţin patru rachete dotate cu focoase negre şi albe defilând în mijlocul mulţimii care agită drapele. Ankit Panda, un expert al organizaţiei neguvernamentale Carnegie Endowment cu sediul la Washington, a declarat că acest model de rachetă nu a mai fost văzut înainte, potrivit Agerpres.

Defilarea a mai inclus trupe de infanterie, artilerie, tancuri şi avioane militare care au format în zbor cifra 8 pentru a marca al 8-lea congres, a adăugat sursa. Parada, în prezenţa liderului comunist Kim Jong Un, a prezentat rachete cu 'o puternică capacitate de lovire pentru a nimici complet duşmanii preventiv în afara teritoriului', a continuat KCNA.

Acest tip de expresie lasă de înţeles că armele au o rază de acţiune care se întinde dincolo de Peninsula Coreeană şi ar putea ajunge cel puţin în Japonia. Cu toate acestea, descrierea KCNA nu menţionează nicio rachetă balistică intercontinentală (ICBM), sugerând că defilarea a fost de o amploare mai mică decât cea din octombrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel