Data publicării:

Coreea de Nord, noi trageri de artilerie. ”Militarii din insula Yeonpyeong reacţionează, locuitorilor li se recomandă precauţie”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @diloka107
FOTO: Freepik @diloka107
Coreea de Nord efectuează noi trageri de artilerie în vestul peninsulei coreene.

Coreea de Nord efectuează duminică exerciţii de artilerie pe coasta de vest a peninsulei coreene, informează o sursă militară a agenţiei Yonhap.

Autorităţile din provincia Ongjin, care administrează şi insulele sud-coreene din nord-vest, a emis un avertisment pentru insulele aflate în prima linie, după ce de pe coasta nord-coreeană s-au auzit tiruri de artilerie.

”Militarii din insula Yeonpyeong reacţionează, dar locuitorilor li se recomandă precauţie la activităţile în aer liber”, arată un mesaj text trimis localnicilor de autorităţi.

Sâmbătă, nord-coreenii au lansat peste 60 de obuze în apropiere de Yeonpyeong, iar vineri - peste 200 de proiectile între această insulă şi o alta, Baengnyeong, după care Phenianul a afirmat că tragerile au constituit ”un răspuns natural şi o contra-măsură” la exerciţiile militare desfăşurate de Seul, potrivit agenţiei oficiale KCNA, citată de Agerpres.

Statul-major sud-coreean a avertizat sâmbătă Coreea de Nord să nu continue exerciţiile de artilerie. 

Frontiera maritimă de tip flashpoint

Linia de demarcație nordică se întinde la 3 mile marine de coasta nord-coreeană și a plasat cinci insule din apropierea coastei sub controlul Coreei de Sud.

Coreea de Nord a propus o linie diferită care ar extinde aproximativ zona demilitarizată (DMZ) dintre cele două națiuni spre sud-vest în Marea Galbenă, în loc să se învecineze cu țărmul nord-coreean.

Insula Yeonpyeong se află în largul coastei de nord-vest a Coreei de Sud, chiar lângă granița cu vecinul său din nord - și a mai fost locul unde au avut loc ostilități între cele două părți.

În noiembrie 2010, Pyongyang a lansat un atac asupra insulei, ucigând doi pușcași marini și doi civili. Atacul a rănit, de asemenea, 15 soldați sud-coreeni și trei civili, a declarat Coreea de Sud. Acesta a provocat o evacuare a întregii insule, iar forțele sud-coreene au ripostat cu focuri de armă.

La momentul respectiv, Nordul a acuzat Sudul că a provocat acel atac prin desfășurarea unui exercițiu de artilerie în apele din apropierea Yeonpyeong.

Bombardarea insulei a avut loc la jumătate de an după ce Coreea de Nord a torpilat o corvetă a Marinei sud-coreene, ucigând 46 dintre cei 104 marinari aflați la bord, în timpul unor exerciții navale comune SUA-Coreea de Sud. Coreea de Nord a negat scufundarea, despre care o echipă de investigație multinațională condusă de Seul a concluzionat că a fost provocată de o torpilă lansată de un submarin nord-coreean, notează CNN.

Confruntarea din 2010 a fost una dintre cele mai grave izbucniri de violență din ultimii ani; la vremea respectivă, secretarul general al ONU a numit atacul nord-coreean ”unul dintre cele mai grave incidente de la sfârșitul Războiului din Coreea”.

Citește și: Coreea de Nord a tras către insula Yeonpyeong din Coreea de Sud. Au fost emise avertismente de evacuare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel