Coreea de Nord a testat trei rachete, inclusiv una intercontinentală, imediat după ce Biden a părăsit regiunea Asia-Pacific
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Coreea de Sud și Japonia condamnă „provocările” după ce Coreea de Nord a lansat trei rachete, inclusiv o presupusă rachetă balistică intercontinentală, în largul coastei sale de est.

Coreea de Nord a testat trei rachete în largul coastei sale de est, inclusiv o presupusă rachetă balistică intercontinentală (ICBM), potrivit guvernelor Coreei de Sud și Japoniei.

Testele de miercuri au avut loc la câteva ore după ce Joe Biden, președintele Statelor Unite, a părăsit regiunea, în urma unui turneu de cinci zile în care s-a angajat să apere Coreea de Sud și Japonia în fața arsenalului nuclear și rachetelor Coreei de Nord.

Șefii Statului Major în comun (JCS) din Coreea de Sud a declarat că prima rachetă a fost lansată din zona Sunan din capitala Coreei de Nord, Phenian, miercuri, la ora locală 6 dimineața (21:00 GMT).

A doua a fost lansată 37 de minute mai târziu, iar a treia la cinci minute după cea de-a doua.

Armata a spus că primul dintre cele trei proiectile a fost un suspectat ICBM și a zburat aproximativ 360 km (224 mile) la o altitudine maximă de 540 km (336 mile).

Dacă va fi confirmat, acesta va fi al doilea test ICBM pe care l-a efectuat Coreea de Nord de când liderul suprem Kim Jong Un a încheiat în martie un moratoriu de patru ani autoimpus asupra testelor cu rachete cu rază lungă. Suspendarea a venit pe fondul unui val de summituri și presiuni diplomatice cu SUA, care ulterior s-au blocat.

Al doilea proiectil pare să fi eșuat după ce a atins o altitudine de 20 km (12 mile), a spus armata, în timp ce al treilea - o rachetă balistică suspectată cu rază scurtă - a zburat aproximativ 760 km (472 mile) la o altitudine maximă de 60 km (37 mile). ).

Președintele Coreei de Sud Yoon Suk-Yeol, care a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Națională, a condamnat ultimele lansări ale Coreei de Nord drept o „provocare gravă care amenință pacea internațională”. El a ordonat, de asemenea, „măsuri practice pentru activarea descurajării extinse și întărirea poziției de apărare combinată Coreea de Sud-SUA”, se arată într-un comunicat.

SUA și Coreea de Sud au răspuns Phenianului

La scurt timp, JCS a declarat că armatele sud-coreene și americane au tras două rachete pentru a demonstra hotărârea de a răspunde ferm oricăror provocări nord-coreene. Lansările de rachete au avut ca scop, de asemenea, să arate că „avem capacitatea și disponibilitatea de a lovi cu precizie originea provocării cu o putere copleșitoare”, se arată în comunicat.

JCS a adăugat că a detectat în prealabil semne ale unei posibile „provocare” a rachetelor nord-coreene și a spus că Forțele Aeriene din Coreea de Sud au efectuat marți un exercițiu cunoscut sub numele de „mersul elefantului”, care a implicat 30 de avioane de luptă care rulau pe pistă. , în pregătirea pentru testele efective de arme.

La Tokyo, ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a denunțat lansările de rachete nord-coreene drept „provocări clare” și a declarat reporterilor că Japonia nu va tolera încercările Phenianului de a-și avansa tehnologia rachetelor.

El a spus că Japonia a depus un protest cu Coreea de Nord prin intermediul ambasadei Japoniei la Beijing, capitala Chinei.

De asemenea, Casa Albă a spus că consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a vorbit cu omologul său sud-coreean, Kim Sung-han, în urma ultimelor lansări de arme și a condamnat „testele destabilizatoare cu rachete balistice”. Sullivan a reafirmat, de asemenea, „angajamentul ferm al SUA față de apărarea Republicii Coreea”, referindu-se la Coreea de Sud prin numele său oficial, conform AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel