Copleșite de costurile de îngrijire a refugiațior ucraineni, 11 state membre cer Comisiei Europene ajutor financiar
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto - refugiați Ucraina
Foto - refugiați Ucraina
Un grup de țări din Europa Centrală și de Est a cerut, marți, crearea unui nou fond al UE care să ajute la acoperirea costurilor de îngrijire a sănătății pentru refugiații ucraineni.

Propunerea comună, susținută de 11 țări membre, solicită Comisiei să inițieze crearea unui fond dedicat la nivelul UE pentru a acoperi „efortul financiar uriaș” de a oferi asistență medicală ucrainenilor care au fugit de invazia rusă. Aceste fonduri ar fi folosite pentru a acoperi costurile asigurărilor de sănătate și alte cheltuieli.

Ministrul polonez al Sănătății, Adam Niedzielski, a declarat la o întâlnire a miniștrilor sănătății din UE la Bruxelles că amploarea și viteza fără precedent a sosirilor refugiaților din Ucraina pun sistemele de sănătate sub o presiune tot mai mare, deoarece țările acoperă costurile tratării refugiaților prin propriile sisteme de sănătate.

Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia – toate având produsul intern brut pe cap de locuitor sub media UE – au susținut propunerea.

„Estimăm că în Polonia, cheltuielile lunare pentru 1 milion de refugiați pot ajunge la aproape 50 de milioane de euro sau chiar 70 de milioane de euro”, a spus Niedzielski miniștrilor reuniți. „În acest moment avem peste 2 milioane de refugiați, așa că puteți calcula cu ușurință amploarea problemei.” 

„Faptul că sistemul nostru va fi copleșit – asta este clar pentru toată lumea. Ne așteptăm la unele probleme în secțiile de cancer, secțiile de urgență și secțiile de arși și traumatologie”, a declarat ministrul slovac al Sănătății, Vladimír Lengvarský. 

Sprijin provizoriu

 Ministrul grec al Sănătății, Thanos Plevris, a declarat că Grecia are experiență în găzduirea refugiaților în ultimii 15 ani și că este în favoarea găsirii de noi mecanisme de finanțare pentru a sprijini țările aflate la marginea UE.

Unele țări au introdus totuși o notă de precauție. Aki Lindén, ministrul finlandez al afacerilor familiei și serviciilor sociale, a spus că compensația ar trebui să fie obținută din „fondurile și resursele existente ale UE”. Austria și Danemarca au făcut referire, de asemenea, la necesitatea de a utiliza bugetele existente.

Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, a spus că susține „spiritul și cuvântul” propunerii, dar că detaliile ar trebui analizate.

Un diplomat al UE a spus că banii ar putea fi extrași din programul de sănătate de 5,3 miliarde EUR al Comisiei pentru a ajuta la finanțarea vaccinărilor.  

Ucraina suferă de rate ridicate de boli infecțioase precum  HIV și tuberculoză

La începutul anului și înainte de invazia rusă, țara a văzut un  focar de poliomielita  legat de rate scăzute de vaccinare împotriva bolii. Ratele de vaccinare împotriva COVID-19 sunt, de asemenea, scăzute, aproximativ o treime din populație fiind complet vaccinată. 

Agenția UE pentru controlul bolilor  a făcut apel  la țările care găzduiesc refugiați să contribuie la asigurarea faptului că lacunele în vaccinarea copiilor, inclusiv împotriva poliomielitei și rujeolei, sunt completate. 

În cadrul reuniunii miniștrilor sănătății, comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a anunțat că UE va distribui aproape 300.000 de vaccinuri împotriva difteriei și tetanosului. 

Comisarul pentru sănătate a mai spus că este esențial să se asigure că sistemele naționale de sănătate au o capacitate suficientă pentru a absorbi afluxul de pacienți.

Se estimează că 3,5 milioane de persoane au părăsit Ucraina

Săptămâna trecută, Comisia a anunțat că va elibera 3,4 miliarde EUR  în fonduri de recuperare pentru a sprijini cheltuielile țărilor membre pentru locuințe, educație, sănătate, ocupare și ocupare a forței de muncă. îngrijirea copiilor pentru refugiați, potrivit Politico.

Ministrul Estoniei al Sănătății, Tanel Kiik, a spus că, deși a salutat demersul Comisiei de a elibera fondurile existente, acest lucru „pur și simplu nu este suficient”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel