Data publicării:

Copilul tău este obosit mai tot timpul? Lipsa unei vitamine cheie pentru cei mici s-ar putea să fie de vină

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
În cazul în care observi o oboseală frecventă în cazul copilului tău, trebuie să știi că acest lucru s-ar putea să ascundă lipsa unei vitamine.

Dacă micuţii se plâng adesea de letargie sau oboseală, în afară de somnul insuficient, acesta poate fi şi un indiciu al lipsei unei anumite vitamine din organism. După cum explică pediatrii, oboseala poate fi un semn al deficienţei de vitamina B12, o vitamină cheie de care copilul are nevoie în principal pentru producerea de globule roşii, scrie Rador, citând dariknews.bg.

Vitamina B12 este utilă pentru sistemul nervos periferic şi central. În plus, multe studii arată că susţine activitatea sistemului imunitar şi sănătatea celulelor nervoase.

Spre deosebire de alte vitamine, B12 nu este prezentă în fructe şi legume, deoarece plantele nu o produc. În schimb, copilul o poate obţine cel mai adesea din carne, mai ales de pui sau de curcan şi din produse lactate. Deoarece aceste alimente sunt uşor accesibile, deficienţa de vitamina B12 nu este des întâlnită. Dacă se întâmplă acest lucru, copiii se plâng cel mai adesea de oboseală sau epuizare, sunt palizi, prezintă slăbiciune musculară, probleme de concentrare sau memorie, tulburări digestive etc.

Vitamina B12

Vitamina B12 este o vitamină extrem de importantă pentru funcționarea normală a creierului și a nervilor. De fapt, un deficit de vitamina B12 afectează sistemul nervos, producând stări de confuzie, probleme de memorie și de concentrare, tremor, oboseală, depresie, scrie Agerpres. De asemenea, deficitul de vitamina B12 crește riscul de tulburări psihiatrice, așa cum sunt demența și psihozele.

Nu trebuie să te îngrijorezi că ai un deficit de vitamina B12, dacă alimentația ta include carne, pește și produse de origine animală. În acest caz, nu e nevoie să suplimentezi vitamina B12. Totuși, fiindcă această vitamină se găsește, exclusiv, în alimentele de origine animală, persoanele care urmează o dietă vegetariană trebuie neapărat să suplimenteze aportul de B12, pentru a preveni deficitul.

Vezi și: Suplimentele de fier, extrem de importante în sarcină. Dr. Emel Nuraltay: ”Valoarea hemoglobinei, parametrul paraclinic al gravidei”

Eşti gravidă şi mănânci "pentru doi"? Marele pericol, indicat de dr. Emel Nuraltay. "Senzaţia e oarecum reală"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel