Urmărește emisiunea live
Copilul rănit grav de statuia din Primăria Capitalei va fi operat miercuri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Copilul în vârstă de 6 ani, rănit grav luni după ce o statuie a căzut pe el în Primăria Capitalei va fi operat miercuri.

Copilul a fost internat luni în Secția ATI a spitalului pentru copii „Grigore Alexandrescu”.

„În cursul zilei de astăzi copilul va fi supus unei intervenții chirurgicale stabilită în urma finalizării investigațiilor”, a anunțat echipa medicală, miercuri, într-un comunicat.

Medicii nu pot oferi mai multe informații, la cererea familiei copilului.

O statuetă a căzut luni peste un copil în vârstă de 6 ani chiar la intrarea principală în Primăria Municipiului București. Municipalitatea a precizat că statuia a căzut după ce copilul s-ar fi urcat pe ea.

Copil de 7 ani, rănit grav de statuia din PMB. Nicușor Dan se spală pe mâini, deși el a deschis holul pentru cetățeni: Vor intra pe uşa din faţă, aşa cum face orice proprietar

O televiziune apropiată lui Nicușor Dan a difuzat filmarea din clădirea Primăriei Municipiului București cu momentul în care o statuie cade peste un copil de 7 ani, rănindu-l grav. Copilul este în stare gravă, la terapie intensivă, iar tatăl său, prezent în Primărie pentru a depune o petiție, este în stare de șoc. Până în mai 2021, holul respectiv era destinat doar primirilor oficiale, cu covor roșu. 

Imaginile transmise prezintă momentul în care copilul se urcă pe soclul exponatului și coloana cade peste acesta. În mod absolut evident, sunt imagini de pe camerele de supraveghere și nu au cum să aibă o altă sursă decât PMB, prin angajații săi cu acces la CCTV. 

Odată cu prezentarea publică a imaginilor, a fost activată strategia de ”nevinovăție”, de scăpare a primarului general Nicușor Dan. Se invocă faptul că respectivul copil era nesupravegheat. Dar nesupravegheată și neasigurată a fost și statuia (vom reveni asupra acestui aspect).

În contextul în care se încearcă să se arunce vina pe părinte și pe lipsa de supraveghere a minorului, jurnalistul Val Vâlcu atrage atenția: 

”Holul Primăriei nu este o junglă plină de pericole. De fapt, Nicușor Dan se teme pentru că el este primul expus. În cazul de față, el însuși a decis folosirea acelui spațiu pentru public, într-o acțiune de PR în care a spus că deschide ușa Primăriei pentru ca bucureștenii să intre pe holul principal. Acel hol era folosit doar pentru primirea unor delegații, pentru întâlniri oficiale. Este evident că statuile expuse acolo, în holul respectiv, nu erau pentru copiii delegațiilor oficiale, pentru că delegațiile oficiale nu merg cu copiii de mână la Primărie. În momentul în care Nicușor Dan a decis ca acest spațiu să fie utilizat de public, trebuia să se asigure că nu sunt elemente structurale care să pună în pericol cetățenii. Este clar culpabil. Nu-ți iei măsuri speciale când intri în holul Primăriei. În goana după imagine, a deschis holul fără a se gândi că poate vin și părinți cu copilul de mână. În restaurante sau în spațiile comerciale, când spală pe jos, se pune o atenționare cu ”atenție, podea udă”, nu se merge pe ideea că omul trebuie să fie cu ochii în patru. 

În acest caz, statuia nu era ancorată. Pentru că dacă un copil se urcă pe soclul statuii lui Mihai Viteazul, nu-i cade Mihai Viteazul în cap, este fixată statuia. 

Statuia din PMB putea să cadă la un cutremur, nu numai când o lua un copil în brațe. Deci în momentul în care a făcut mișcarea de PR, primarul Nicușor Dan a devenit responsabil prin faptul că nu s-a asigurat că toate elementele de acolo nu sunt de natură a pune în pericol cetățenii. Putea să se sprijine orice alt cetățean de statuie, un cetățean obosit sau unul căruia i s-a făcut rău. Și asta pentru că nu era un loc asigurat. Statuia nu se afla într-un spațiu delimitat ca atare, ca la muzeu, unde, între sculpturi și public,  există o sfoară roșie care impune o limită de distanță de siguranță pentru cetățeni, dar și pentru exponat. Or, în cazul acesta, nu exista nicio formă de delimitare între sculptura de zeci de kilograme, neasigurată pe soclu, și public. Se putea ca o persoană care se sprijinea de statuie să o împingă peste altcineva, de exemplu”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel