Copilul a înghițit o baterie? Dă-i o linguriță de miere
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Înghițirea unei baterii mici rotunde se întâmplă frecvent în rândul copiilor. Evident, copilul trebuie dus de urgență la spital. Dar până atunci este foarte util să îi dați o linguriță de miere, spun autorii unui studiu. Aflați în continuare cum ajută mierea într-un astfel de caz.

Chiar în absența obstrucției căilor respiratorii, o baterie care ajunge în tractul digestiv poate fi la originea unor complicații grave, în special perforarea esofagului, avertizează specialiștii într-un articol publicat în Laryngoscope. 

Atunci când bateria intră în contact cu saliva și țesuturile, se formează o soluție care cauzează leziuni. După cum explică o echipă americană de la Universitatea Pennsylvania, „leziunile grave pot surveni în următoarele două ore de la producerea accidentului, intervalul dintre ingestie și extracție fiind un moment critic în care trebuie să se acționeze pentru reducerea leziunilor la nivelul esofagului”. 

Cercetătorii au căutat un mijloc de limitare a riscurilor și au testat o serie de produse puțin acide care se găsesc în orice casă: suc de mere, suc de portocale, băutură energetică, miere și sirop de arțar. S-a determinat capacitatea fiecărui lichid de a neutraliza soluția formată de baterie în tractul digestiv. 

Mierea, o barieră protectoare

Mierea s-a dovedit cea mai bună: limitează creșterea pH-ului la nivelul țesutului esofagian, ceea ce se traduce prin apariția unor leziuni mai mici și doar superficiale. În plus, având o vâscozitate ridicată, mierea acționează ca o barieră protectoare între peretele esofagului și baterie. 

Autorii recomandă ca oricărui copil care înghite o baterie să i se dea rapid o linguriță de miere până când ajunge la spital. Aici medicii scot bateria cu ajutorul endoscopiei. 

Atenție! 

În cazul în care copilul acuză dureri toracice, dacă are dificultăți respiratorii sau nu poate înghiți sau prezintă orice alt simptom îngrijorător, medicii avertizează să nu îi dați nimic să înghită! În astfel de cazuri, apelați de urgență salvarea!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel