Data publicării:

"Copilul a început să sugă din sânul gol al mamei, când a înţeles. Nu mai era de mâncare". Familie de români din Austria, gest uriaș: "Am văzut minuni sub ochii noştri"

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kristina Paukshtite)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kristina Paukshtite)
O familie de români din Austria este implicată într-un proiect umanitar deosebit, chiar unic în comunitatea românească.

Ei vor să arate că le pasă de copiii care mor zilnic de sete în Africa şi luptă să lase moştenire acolo cea mai preţioasă resursă: accesul la apă.

Roxana (37 de ani, manager organizaţional şi mental trainer) şi Dennis Lungana (36 de ani, maestru în instalaţii sanitare şi energii alternative) sunt doi tineri originari din Botoşani, respectiv Bucureşti, care în prezent locuiesc la Eichgraben, în Austria Inferioară. Ei au înfiinţat organizaţia non-profit "Trinkwasser Alle", în urmă cu doi ani, atunci când au făcut şi prima acţiune - donaţia unei pompe de apă.

"Poţi oare dormi liniştit? Când vezi disperarea din ochii unei mame..."

"Când ştii că la celălalt capăt al pământului sunt copii şi bătrâni însetaţi şi flămânzi, cu brumă pe ei, îngheţaţi de frig practic şi stând lângă un focuşor lipiţi unul de altul, cu hainele rupte, desculţi, fără pături, poţi oare dormi liniştit când ştii că poţi fi singura speranţă a lor? Imaginaţi-vă cum e să mergi printr-o căldură toridă la 42 grade prin deşert după apă, când fiecare picătură contează, să faci kilometri întregi pentru un bidon cu apă", a declarat Roxana Lungana.

"Nu aveţi idee cât de mult ajută un sistem de apă automat cu energie solară. Oamenii cultivă hrană pentru copii şi asta pentru că apa transformă tot ce atinge, nu doar că stinge setea, dezvoltă întregi comunităţi, existând posibilitatea de racordare spre sate, lucru imposibil de la o pompă manuală. Oamenii cultivă grădini de legume, copiii pot merge la şcoală şi nu mai stau să care apă pe distanţe lungi", mai spune ea, scrie Rador, citând ziarulromanesc.at.

"Când vezi disperarea din ochii unei mame, obosite şi însetate, venită două zile pe jos prin deşert, cu copilul în spate, ştiind că în acel loc în care tu te afli există hrană şi apă şi că echipa e din nou acolo, te întrebi: cum să stai cu mâinile în sân? La acel moment nu mai aveam nimic să le dăm. Terminasem proviziile. Copilul ei se uita spre noi şi a început să sugă din sânul gol al mamei când a înţeles. Nu mai era de mâncare. Ce era în inima mea? Nepuntiinţă, frustrare şi o dorinţă de neoprit să schimbăm ceva", completează Dennis Lungana.

Pentru a realiza însă o asemenea misiune au avut nevoie de parteneriatul cu o fundaţie cu multă experienţă în asemenea activităţi. Cel mai bine se lucrează în echipă. De unul singur să o iei de la 0 acolo e foarte dificil. Sunt pericole la tot pasul şi îţi poţi risca viaţa în fiecare moment dacă nu eşti cu cineva care cunoaşte regiunea, oamenii.

"Am văzut minuni sub ochii noştri"

După ce au instalat primul sistem de apă şi au observat impactul, Dennis şi Roxana Lungana au decis ca se poate mult mai mult, iar viaţa lor a căpătat un nou sens. Organizaţia non-profit Trinkwasser Alle a luat fiinţă în 2021 şi s-a alăturat lui Sebastian Tirtirau fondatorul Pilgrim Movement, care face proiecte umanitare de 30 ani în întreaga lume şi care e un erou atât pentru ei cât şi pentru copiii şi adulţii din Africa.

Sebastian Tirtirau (explorator şi filantrop) - 53 ani, din Botoşani, fondatorul Pilgrim Movement din Canada, singura persoană non-nativă adoptată de tribul Kung Bushmen din Kalahari.

Experienţa si rezultatele lui umanitare la nivel mondial de 30 de ani, cu peste 4000 proiecte, le-a influenţat foarte mult cursul vieţii prin înţelegerea scopului nobil de ajutorare a celor aflaţi în nevoie, oameni ai planetei. În prezent, Dennis şi Roxana Lungana , fondatorii "Trinkwasser für Alle" sunt pregătiţi pentru a continua proiectele umanitare împreună cu echipa Pilgrim Movement din care fac parte.

"Am văzut minuni sub ochii noştri la doar 2 ani de la instalarea unui sistem în Zambia. E incredibil cum cresc legumele acolo cu ajutorul apei şi a solului incredibil de fertil. Soluţia e la îndemâna noastră. Avem 170 sisteme cu energie solară instalate. Sunt în Namibia, Zambia, Tanzania, Malawi, Botswana, Vanuatu, Vietnam şi altele 70 în aşteptare. Dar sunt şi alţi 630 de copii orfani de care ne îngrijim în Namibia şi Zambia", precizează Sebastian Tirtirau, şeful fundaţiei Pilgrim Movement.

"Ce fac Roxana şi Dennis Lungana este foarte curajos şi presupune multă ambiţie, dăruire, sacrificii. Însă ei ştiu bine atât misiunea cât şi riscurile şi rezultatele muncii lor. Îi apreciez ca echipă că s-au alăturat acestui proiect prin care dezvoltăm comunităţi întregi prin fântânile de apă. Avem nevoie de susţinere, donatori şi sponsori care cred într-un viitor mai bun. Dăruind, câştigi bucuria interioară şi laşi în urma ta viaţă prin apă." a mai completat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel