Data actualizării:
Data publicării:

Copil de 8 ani, operat pe creier, în timp ce asculta Mozart

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Anna Shvets)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Anna Shvets)

Un copil de 8 ani a fost operat pe creier în timp ce asculta Mozart.

După operaţia cu un pian în sala de operaţie, Spitalul Salesi din Ancona s-a confruntat luni cu o altă tehnică de îndepărtare a unei malformaţii vasculare pe creier la un băieţel de 8 ani, originar din Abruzzo. Operaţia a fost efectuată de chirurgul Roberto Trignani, şeful secţiei de Neurochirurgie a Spitalului din Torrette, care are şi specializare pediatrică.

Împreună cu el în sala de operaţie au fost Michele Luzi şi Roberta Benigni de la aceeaşi secţie, medicul anestezist Monica Pizzichini şi medicul primar Alessandro Simonini, tehnicianul de neurofiziologie Vasco Durazzi de la clinica de neurochirurgie şi doi operatori ai metodei Tomatis, o tehnică de stimulare sonoră, scrie Rador, citând Ancona Today,

Premieră la nivel mondial

"În timpul procedurii am folosit o "ureche electronică" - practic căşti - care transmite stimuli sonori, în speţă muzica lui Mozart şi cântece gregoriene, şi stimuli mecanici, cu vibraţii pe osul urechii. În acelaşi timp, am înregistrat efectele asupra impulsurilor electrice care traversează creierul. Utilizarea urechii electronice este o metodă standardizată numită "metoda Tomatis", utilizată mai ales în tratamentul copiilor cu deficienţe cognitive", a explicat Trignani.

Pentru prima dată în lume, potrivit chirurgului, această metodă a fost îmbinată cu o operaţie chirurgicală, ghidând astfel echipa în timp real pentru "a acţiona mai bine în timpul eliminării malformaţiei".

Încă din noiembrie 2019, medicul Trignani a operat un copil cu muzică la Spitalul Salesi din Ancona. Cu acea ocazie, în sala de operaţie a intrat un pian, la care a interpretat maestrul Emiliano Toso. Datorită sprijinului Fundaţiei Salesi şi capacităţii sale vizionare, dar şi competenţei şi experienţei operatorilor specializaţi de la Centrul DSA din Ancona şi Asociaţia Atelier di Movimento din Milano, a fost posibil să se acţioneze într-un mod integrat şi coordonat.

Copilul era internat în Secţia de Neuropsihiatrie Infantilă la Spitalul Salesi, condusă de dr. Carla Marini. Operaţia de luni a durat peste patru ore, iar copilul a fost apoi transferat la terapie intensivă pentru a aştepta să se trezească. Dacă nu apar complicaţii, peste o săptămână ar putea deja să plece acasă.

Citește și:

Medicul Egri Eduard: Copiii din mediul rural au fost mai sănătoși, au avut îmbolnăviri mai rare și forme de boală mai ușoare decât cei din mediul urban

„O concluzie după aceste trei luni de colectivitate: copiii din mediul rural au fost mai sănătoși, au avut îmbolnăviri mai rare și forme de boală mai ușoare decât cei din mediul urban. Probabil aerul curat, mâncarea mai sănătoasă, sălile de clasă mai generoase în raport cu numărul copiilor, posibilitatea de a sta acasă cu bunici sau alte rude de la primele semne de boală sunt doar unii dintre factorii care au contribuit la sănătatea acestora. Din păcate, ei sunt defavorizați pe partea de educație”, a scris, miercuri, 30 noiembrie, pe contul de Facebook, medicul specialist de medicină de familie Egri Eduard.

Ce spunea medicul la începutul lunii noiembrie: „Se pare că lumea chiar nu înțelege, ocrotirea copilului a ajuns la un nivel strict declarativ. Îmbolnăvirile sunt tot mai dese și agresive, infecțiile se pare că încep să combine mai multe tulpini simultan, altfel nu imi explic severitatea lor. Unele spații de înregimentare a celor mici au devenit adevărate focare iar toată lumea parcă a devenit blazată și asistă impasibilă la suferința celor mici. Cabinetele, serviciile de urgență și spitalele sunt pline de copii bolnavi iar unii încearcă să ne spună că aceasta este normalitatea vârstelor mici, este ca și cum cineva ți-ar tot sparge dinții tot la două săptămâni și ti-ar spune senin că asta e normalitatea vârstei de adult. Prin atâta suferință care le-o creăm nu facem altceva decât să le distrugem cea mai frumoasă parte a vieții, copilăria.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel