Copiii înfometați ai Afganistanului. Unul din cinci copiii de la Terapie Intensivă moare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Facebook - UNICEF
Sursă foto: Facebook - UNICEF
În Afganistan situația socio-economică continuă să se degradeze, copiii fiind cei care suferă de pe urma conflictelor și a sărăciei. 

La fiecare câteva secunde, un copil bolnav este adus la camera de urgență a spitalului principal din Lashkar Gah, într-o cursă contra cronometru pentru a salva cele mai tinere victime ale crizei alimentare din Afganistan. În mijlocul plânsetelor sfâșietoare ale zecilor de bebeluși flămânzi și ale cererilor disperate de ajutor din partea mamelor lor, asistentele se străduiesc să acorde prioritate copiilor care au nevoie de îngrijire urgentă. Astfel de cazuri sunt nenumărate. 

Lashkar Gah este un oraș din Helmand, una dintre cele mai devastate provincii din Afganistan și se află la aproximativ 644 de km sud-vest de Kabul. Unul din cinci copii internați în Terapie Intensivă este pe moarte, iar situația spitalului a fost agravată în ultimele săptămâni de răspândirea rujeolei, care slăbește sistemul imunitar, aceasta fiind o lovitură mortală pentru bebelușii care suferă deja de malnutriție, scrie BBC

Spitalul primește zilnic mai mulți pacienți decât capacitatea pe care o are

Spitalul, condus de organizația de caritate „Medecins Sans Frontieres”, este una dintre puținele facilități pe deplin funcționale dintr-o provincie care găzduiește aproximativ 1,5 milioane de oameni. Spitalul este complet copleșit. Are 300 de paturi, dar primește în jur de 800 de pacienți pe zi, majoritatea copii.

Pentru afgani, aproape că nu există altă facilitate unde să apeleze oamenii. Tăierea fondurilor financiare din străinătate, care susțineau guvernarea Afganistanului a fost o lovitură dură, deoarece a declanșat o criză economică care a adus o populație deja săracă în pragul foametei și a facilitat prăbușirea sistemului public de sănătate pe care l-a finanțat aproape în întregime înainte de conducerea talibană. 

Numărul copiilor cu malnutriție s-a dublat în mai puțin de 6 luni

Malnutriția copiilor este de multă vreme o problemă în Afganistan, dar datele culese de Unicef arată o creștere masivă a numărului de copii cu malnutriție acută severă internați în spitale, de la 2.407 în august 2021, la 4.214 în decembrie 2021.

Creșterea poate fi atribuită, parțial, faptului că este mai sigur să călătorești la spitale acum, când linia frontului a dispărut, dar conturează și un număr mare de copii subnutriți care nu au fost duși la spital, deoarece familiile lor nu își pot permite drumul. Unele familii, chiar dacă și-ar permite, ar trebui să călătorească ore întregi pe drumuri dărâmate și ar fi dificil să găsească o unitate medicală care să nu fie disfuncțională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel