Data publicării:

Copiii, cei mai afectați de virusul gripal. Prof. Dr. Doina Pleșca: Sunt născuți în pandemie și nu au imunitate. Atenție la coinfecții

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Prof. Dr. Doina Pleșca, medic primar pediatrie și pneumologie pediatrică, președintele Societății Române de Pediatrie, a spus de ce copiii sunt cei mai predispuși la infecția cu virusul gripal.

În ultimele zile s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de gripă, cea mai mare din ultimul deceniu, iar cei mai afectați au fost cei mici, cele mai multe spitalizări fiind în rândul copiilor sub cinci ani. Prof. Dr. Doina Pleșca, medic primar pediatrie și pneumologie pediatrică, președintele Societății Române de Pediatrie, a spus de ce copiii sunt cei mai vulnerabili în fața virusurilor gripale:

„Este important să știm că cei mai vulnerabili sunt cei care nu știu să răspundă unui impact infecțios, adică cei mici, și nu pentru că ar fi bolnavi, ci pentru că ei nu se nasc cu o imunitate câștigată, ci o câștigă și încep să aibă anticorpi doar după ce se îmbolnăvesc.

Grupa de risc major sunt copiii sub 5 ani și în mod deosebit copiii sub 2 ani. Sunt copii născuți în pandemie, care nu au avut niciun fel de contact infecțios, iar acum contactul cu un virus va fi transformat în boală. În funcție de tipul de tulpină, organismul copilului va dezvolta o boală ușoară, moderată sau severă.

O altă particularitate a copilului, pe care o știm de foarte multă vreme, este aceea că este infectat cu mai mulți germeni, cu mai multe virusuri. Cei mici pot avea coinfecții care să cuprindă inclusiv virusul gripal. Atunci lucrurile sunt semnificative din punct de vedere al tabloului clinic, recuperării  și duratei de recuperare a bolii“, a spus, pentru DC News, Dr. Doina Pleșca, medic primar pediatrie și pneumologie pediatrică, președintele Societății Române de Pediatrie.

CITEȘTE ȘI     -    Mihai Craiu, sfaturi pentru a scădea riscul de îmbolnăvire cu gripă: Ar trebui să reînvățăm spălatul corect al mâinilor

Medicul Doina Pleșca mai este de părere că actuala virulență a virusurilor gripale se datorează și ultimelor două sezoane reci, care au fost marcate de restricții menite să limiteze efectele pandemiei de coronavirus, perioadă în care aceste virusuri au fost „în adormire“.

Aceasta a evidențiat că în prezent oamenii „nu mai poartă măști, umblă răciți prin spațiile închise, merg în colectivități, la serviciu, la școală și grădiniță“, fapt ce a cauzat o reactivare a tuturor acestor virusuri care afectează populația (citește AICI).

CITEȘTE ȘI     -    Gripa face ravagii. Zi liberă dacă ai copil bolnav. Atenție cum iei liberul! Dacă încalci o prevedere din lege, va fi anulată posibilitatea ulterioară de a mai beneficia, vreodată, de acest beneficiu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel