Copiii, cei mai afectați de virusul gripal. Prof. Dr. Doina Pleșca: Sunt născuți în pandemie și nu au imunitate. Atenție la coinfecții
Prof. Dr. Doina Pleșca, medic primar pediatrie și pneumologie pediatrică, președintele Societății Române de Pediatrie, a spus de ce copiii sunt cei mai predispuși la infecția cu virusul gripal.
În ultimele zile s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de gripă, cea mai mare din ultimul deceniu, iar cei mai afectați au fost cei mici, cele mai multe spitalizări fiind în rândul copiilor sub cinci ani. Prof. Dr. Doina Pleșca, medic primar pediatrie și pneumologie pediatrică, președintele Societății Române de Pediatrie, a spus de ce copiii sunt cei mai vulnerabili în fața virusurilor gripale:
„Este important să știm că cei mai vulnerabili sunt cei care nu știu să răspundă unui impact infecțios, adică cei mici, și nu pentru că ar fi bolnavi, ci pentru că ei nu se nasc cu o imunitate câștigată, ci o câștigă și încep să aibă anticorpi doar după ce se îmbolnăvesc.
Grupa de risc major sunt copiii sub 5 ani și în mod deosebit copiii sub 2 ani. Sunt copii născuți în pandemie, care nu au avut niciun fel de contact infecțios, iar acum contactul cu un virus va fi transformat în boală. În funcție de tipul de tulpină, organismul copilului va dezvolta o boală ușoară, moderată sau severă.
O altă particularitate a copilului, pe care o știm de foarte multă vreme, este aceea că este infectat cu mai mulți germeni, cu mai multe virusuri. Cei mici pot avea coinfecții care să cuprindă inclusiv virusul gripal. Atunci lucrurile sunt semnificative din punct de vedere al tabloului clinic, recuperării și duratei de recuperare a bolii“, a spus, pentru DC News, Dr. Doina Pleșca, medic primar pediatrie și pneumologie pediatrică, președintele Societății Române de Pediatrie.
Medicul Doina Pleșca mai este de părere că actuala virulență a virusurilor gripale se datorează și ultimelor două sezoane reci, care au fost marcate de restricții menite să limiteze efectele pandemiei de coronavirus, perioadă în care aceste virusuri au fost „în adormire“.
Aceasta a evidențiat că în prezent oamenii „nu mai poartă măști, umblă răciți prin spațiile închise, merg în colectivități, la serviciu, la școală și grădiniță“, fapt ce a cauzat o reactivare a tuturor acestor virusuri care afectează populația (citește AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News