Mai mulți copii de la un centru social din Tg. Frumos, hărțuiți fizic și psihic - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Copii de la un centru social din Tg. Frumos, hărțuiți fizic și psihic / Foto: Captură video Ziarul de Iași
Copii de la un centru social din Tg. Frumos, hărțuiți fizic și psihic / Foto: Captură video Ziarul de Iași
Unii copii de la un centru social din Tg. Frumos ar fi hărțuiți fizic și psihic.

Câteva înregistrări ajunse la redacţia Ziarului de Iaşi surprind cazuri de bullying între copiii internaţi la Centrul de Servicii Sociale din Tg. Frumos. Unul dintre aceştia este lovit şi terorizat de un altul, care instigă şi alţi copii să îl bată. Înregistrările video au fost făcute la începutul anului. Între timp, cel care a filmat, şi el un copil instituţionalizat la Centrul rezidenţial „O nouă şansă” din cadrul CSS, a fost încredinţat familiei. Însă, potrivit celor care semnalează aceste cazuri, adolescentul luat la propriu în şuturi a rămas tot acolo.

Autorul sesizării remise redacţiei, care a preferat să-şi păstreze anonimatul de teama unor represalii, acuză şi neînţelegeri între conducerea centrului şi o parte dintre angajaţi. Ar fi vorba despre limbajul mai mult decât autoritar folosit de Stela Baltag, directorul centrului, cu unii dintre ei, dar şi de solicitări din partea conducerii care exced fişa postului. Problemele de la Tg. Frumos par să fie mai vechi, pentru că au fost semnalate pe parcursul câtorva luni pe o pagină publică de Facebook, care are câteva mii de urmăritori.

Ce spune directoarea centrului

Stela Baltag i-a asigurat pe jurnaliști de toată deschiderea pentru soluţionarea oricărui diferend, dar i-a direcţionat către responsabilul de comunicare din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Iaşi, instituţie subordonată Consiliului Judeţean.

Centrul de Servicii Sociale din Tg. Frumos cuprinde şapte centre şi case familiale cu 12 până la 30 de locuri, putând să găzduiască până la 132 de copii şi adolescenţi.

"Scopul serviciului social Centrul Rezidenţial "O nouă şansă" din cadrul Centrului de Servicii Sociale Tg. Frumos este de a asigura protecţia, creşterea, îngrijirea şi educarea copilului cu tulburări de conduită şi comportament separat, temporar sau definitiv, de părinţii săi, ca urmare a stabilirii, în condiţiile legii, a măsurii plasamentului”, menţionează regulamentul după care funcţionează acest centru.

Nu are regim de penitenciar, a precizat pentru sursa citată purtătorul de cuvânt al DGASPC, Tiberiu Bantaş. "Noi încercăm să îi recuperăm (pe copiii instituţionalizaţi, n.r.) pe partea psihologică, dar cu unii dintre ei se lucrează mai greu: recidivează, fug” din centru, a admis el. Cei mai mulţi urmează cursurile şcolare şi îşi fac planuri pentru viitor, a subliniat Tiberiu Bantaş.

Cultura violenței este tot mai promovată în țara noastră. Consecința: Jumătate din copiii României sunt supuși agresiunilor

În România, unul din doi copii este supus unei forme de violenţă fizică, emoţională şi sexuală, în vreme ce 41,5% dintre copii trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, 6 copii dintr-o mie mor înainte de a împlini un an de viaţă - sunt cifre extrem de crude transmise de „Salvaţi Copiii”.

Potrivit „Salvaţi Copiii”, 731 de fete sub 15 ani devin mame anual (date aferente anului 2020), cel puţin 100.000 de copii trăiesc fără ambii părinţi sau fără unul dintre ei. Mai mult, în 2021, un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate şi a avut nevoie de consiliere şi suport psiho-emoţional, procentul crescând la peste 50%, în cazul adolescenţilor, mergând până la consecinţe extrem de grave, şi anume tentative de suicid.

În doar 8,1% dintre cazuri, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic (opoziţionism, ADHD/ADD, tulburări de vorbire, intelect liminar sau tulburări de neurodezvoltare), arată datele unei anchete realizate de Salvaţi Copiii România. Copiii români sunt cei mai expuşi sărăciei şi excluziunii sociale din întreaga Uniune Europeană, 4 din 10 copii fiind afectaţi de izolare socială şi educaţională şi lipsa condiţiilor de trai decent. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel