Biden: Criza climatică este o ameninţare la adresa planetei. Toate ţările trebuie să-şi reducă emisiile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
COP27 Biden: Criza climatică e o ameninţare la adresa planetei. Toate ţările trebuie să-şi reducă emisiile
COP27 Biden: Criza climatică e o ameninţare la adresa planetei. Toate ţările trebuie să-şi reducă emisiile
Criza climatică globală reprezintă o ameninţare existenţială pentru planetă, a atras atenţia vineri preşedintele american Joe Biden la conferinţa privind clima COP27 din Egipt, promiţând în acelaşi timp că SUA îşi vor respecta angajamentele în lupta împotriva acestui fenomen, relatează Reuters.

'Criza climatică este despre securitatea umană, securitatea economică, securitatea mediului, securitatea naţională şi însăşi existenţa planetei', a spus Biden, înainte de a evidenţia măsurile pe care le iau SUA, al doilea cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră din lume.

'Ca preşedinte al Statelor Unite ale Americii, pot spune cu încredere că SUA îşi vor atinge ţintele privind reducerea emisiilor cu 50-52% până în 2030', a mai declarat liderul de la Casa Albă.

'Toate ţările trebuie să facă mai mult. La această reuniune, trebuie să ne reînnoim şi să ne sporim ambiţiile privind clima', a precizat el.

VEZI ȘI - Joe Biden a confundat retragerea din Herson cu retragerea din „Fallujah“, un oraș din Irak / video

Discursul său a urmărit să le reamintească reprezentanţilor statelor reunite la Sharm el-Sheikh să nu abandoneze obiectivul de a menţine creşterea medie a temperaturii globale până la +1,5 grade Celsius, pentru a evita cele mai puternice efecte ale încălzării planetei. Apelul său survine în contextul în care o serie de alte crize - de la războiul din Ucraina, la inflaţia galopantă - distrag atenţia internaţională de la criza climatică.

'Pe acest fundal, este mai urgent ca oricând să ne întărim angajamentele privind clima. Războiul dus de Rusia nu face decât să amplifice urgenţa nevoii ca lumea să scape de dependenţa de combustibilii fosili', a afirmat Biden.

Discursul său de la COP27 a durat 22 de minute şi a fost întrerupt câteva secunde de activişti împotriva energiilor fosile. Acordul de la Paris privind clima urmăreşte să limiteze încălzirea globală la cel mult +2 grade Celsius comparativ cu epoca preindustrială, iar dacă este posibil, chiar la +1,5 grade Celsius.

Textul prevede împărţirea responsabilităţii, dar 'face diferenţe' între ţări în acest cadru. Totuşi, ţările în curs de dezvoltare le reamintesc cu regularitate ţărilor dezvoltate de responsabilitatea lor în privinţa emisiilor, cerându-le să facă mai mult.

'Nu mai putem invoca ignoranţa în privinţa consecinţelor acţiunilor noastre sau să continuăm să facem aceleaşi greşeli', a insistat preşedintele american. În contextul în care americanii au votat marţi la alegerile cruciale de la mijlocul mandatului, Biden nu a fost prezent luni şi marţi la COP27, summitul care reuneşte o sută de şefi de stat şi de guvern la Sharm el-Sheikh. El a făcut o scurtă escală în Egipt înainte de a se deplasa în Cambodgia pentru un summit al Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) şi în Indonezia pentru summitul G20.

Vezi și - Biden şi Xi se întâlnesc luni pentru a discuta despre cum să-şi gestioneze rivalitatea 'în mod responsabil'

Preşedintele american Joe Biden se va întâlni cu omologul său Xi Jinping pe 14 noiembrie, în Bali (Indonezia), pe marginea summitului G20, a anunţat joi Casa Albă, într-un moment de vii tensiuni între cele două superputeri, relatează AFP.

Cei doi lideri, care vor avea prima întâlnire în persoană de la alegerea lui Joe Biden, vor discuta despre cum 'să gestioneze în mod responsabil' rivalitatea între China şi SUA, încercând în acelaşi timp 'să lucreze împreună acolo unde interesele noastre concordă', a anunţat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, reluând formulele utilizate de obicei de americani.

Joe Biden şi Xi Jinping, care au discutat deja de mai multe ori telefonic şi prin videoconferinţă, vor evoca, de asemenea, o serie de subiecte 'internaţionale şi regionale', a indicat ea, însă fără a menţiona explicit problema Taiwanului, o sursă majoră de tensiuni.

'Ceea ce vreau să fac împreună cu el, atunci când vom discuta, este să stabilim tipul de linii roşii' pe care trebuie să le respectăm, a declarat miercuri liderul democrat în cadrul unei conferinţe de presă de la Washington.

'Doctrina privind Taiwanul nu s-a schimbat deloc', a repetat Biden, evitând să reafirme cuvintele care au iritat Beijingul, potrivit cărora armata americană va apăra Taiwanul dacă este atacat.

Xi Jinping a obţinut luna trecută un al treilea mandat cu prilejul congresului Partidului Comunist Chinez, întârindu-şi statutul de cel mai puternic preşedinte chinez de la Mao Tze-Dun.

Asta provoacă temeri în Taiwan, dar şi la Washington, ca nu cumva China să-şi intensifice eforturile pentru a obţine reunificarea cu insula. Joe Biden insistă frecvent asupra relaţiei sale vechi cu preşedintele chinez, începută atunci când era încă vicepreşedinte al lui Barack Obama.

Ultima lor discuţie datează de la sfârşitul lui iulie şi echipele de la Casa Albă lucrează de săptămâni la organizarea unei întâlniri faţă în faţă în Bali.

De atunci, tensiunile dintre Washington şi Beijing nu au scăzut deloc, ci dimpotrivă.

Acestea au legătură cu Taiwanul, dar şi cu poziţionarea fiecărei puteri faţă de Rusia şi invazia sa asupra Ucrainei, precum şi cu rivalitatea lor tehnologică şi comercială, într-un moment în care americanii încearcă să-şi relanseze propria industrie de înalte tehnologii pentru a-şi reduce dependenţa faţă de China. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel