Controversă în presa internațională. Compozitorul Laurențiu Ganea: Am cerut să fie retrase articolele despre România
Data publicării:
Autor: Laurențiu Ganea
WhatsApp
Drapel
Drapel
Laurențiu Ganea, compozitor și Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România - secţia muzică simfonică, a povestit, într-o analiză pentru DC News, că le-a cerut jurnaliștilor din presa internațională după apariția unor articole despre țara noastră.

”Alegere, alegeri

Deși ne aflăm în perioadă electorală, nu la genul acela de alegeri mă voi referi în scurtul material ce urmează, ci la alegerea fiecărui om de a fi responsabil și de a lua poziție în anumite situații. De exemplu: este afectată imaginea ta ori a comunității din care faci parte prin promovarea unor neadevăruri ? Alegi să iei atitudine ori ba. Aceasta este o responsabilitate, iar responsabilitatea se învață - în familie, în școală, în mediul în care ,,te învârți". Evident, putem lărgi cadrul, apare responsabilitatea familiei și a școlii de a te forma ca cetățean, de a te educa să respecți regulile dar și de a pretinde respect pentru ceea ce ești tu ca persoană sau comunitate, iar felul lui ,,las' că merge și' așa" este foarte păgubos. Ca artist, am avut ocazii de a fi prezent în diverse locuri peste hotare și am încercat să prezint o imaginea frumoasă a României -nu cosmetizată, ci frumosul care ne reprezintă, iar în cazul în care apăreau idei care erau dăunătoare imaginii țării, încercam să scot la iveală adevărul; profesia de compozitor (de fapt de artist, deoarece în orice artă există creatori) nu îți permite să prezinți o lucrare neterminată, după cum spuneam -,,las' că merge și' așa").

Imaginea României, prezentată denaturat

De destul timp apar articole în diverse publicații în care imaginea noastră este prezentată denaturat - mai mult, mai puțin. Uneori din greșeală, alteori intenționat. Evident, putem sta cu brațele încrucișate (,,ce să' i faci, asta e...") ori să alegi a lua atitudine. Nu am fost de acord cu părerea multora că nu se rezolvă nimic, chiar dacă încerci. Da, dacă alegi să nu faci nimic, de la sine nu se va rezolva - românește vorbind, nimeni nu îți bagă în traistă.

Acum vreo două luni apăruse într-o publicație culturală online, foarte serioasă, un articol -bine structurat, de altfel- în care erau menționați mai mulți artiști plastici; unul dintre numele menționate era al unei artiste de la noi, de cetățenie și naționalitate română, acolo fiind însă menționată ca fiind de naționalitate maghiară. Am ales să le prezint argumentat faptul că doamnă respectivă este româncă iar în decurs de trei ore am observat corectarea erorii - fusese o greșeală. Redactorii au ales să aibă responsabilitate și să corecteze eroarea.

Jurnaliștii de la The Guardian au ales să retragă textul

Săptămâna trecută, o altă publicație serioasă, The Guardian, a publicat un articol în care era prezentată situația socio-politică din România, bazându-se pe date trimise de câteva persoane (cam aceleași întotdeauna) cu pretenția de analiști politici, fără a avea însă nimic în comun cu respectivul respectabil stătut. Am ales să le trimit celor de la The Guardian, bazându-mă pe seriozitatea lor, câteva date despre situația reală, argumentând. La rândul lor, cei de la The Guardian au ales să retragă textul, după ce au verificat atât articolul respectiv cât și argumentele pe care le prezentasem.

Nu am avut același succes la Euronews, alegerile lor și ale altora țin, uneori, de alte rațiuni, nu neapărat respectarea codului deontologic primează întotdeauna.

Probabil ar fi cazul să alegem să începem de la vârste mici să educăm viitorii cetățeni în a alege să fie responsabili față de păstrarea imaginii proprii și a comunității. Poate este datoria noastră să alegem să luăm atitudine. O alegem sau nu ?”, a spus Laurențiu Ganea, compozitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel