Controversă cu politicienii radicali. Diplomatul David Steward, despre noul pericol care paşte Europa / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Radu Golban l-a avut invitat la Outlook, emisiunea sa de la DC News, pe David Steward.  

David Steward, fost diplomat sud-african la Naţiunile Unite, a fost întrebat despre pericolul pe care îl reprezintă politicienii radicali din România.

Redăm, mai jos, dialogul dintre David Steward și Radu Golban:

Radu Golban: Ne confruntăm deja cu riscul de tensiuni şi tulburări sociale în Africa de Sud, au existat ceva tensiuni anul trecut, în iulie, şi există voci critice care susţin că pot apărea tensiuni similare, de asemenea, pe viitor. Una dintre ele aparţine fostului preşedinte al statului, Thabo Mbeki, care dă vina pe guvern pentru că nu a luat nicio măsură pentru prevenirea resurecțiilor şi a astfel de tensiuni şi apoi avem partidele politice radicale de stânga, prin Julius Malema. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu Julius Malema, doamnelor şi domnilor, Malema este o figură vizibilă pe scena politică, el a plecat din partidul aflat la putere, Congersul African Naţional, în urmă cu 9 - 10 ani. Anul acesta, a făcut o afirmaţie extrem de agresivă, a spus că atunci când va veni revoluţia fără leader, prima ţintă vor fi albii, asta a afirmat dl Malema în cadrul unui talk show de la BBC, adăugând că revolta va avea drept ţintă şi elitele populaţiei de culoare. Nu vreau să discut despre Malema, dar există şi în România politicieni radicali, care încearcă să acuze SUA pentru războiul din Ucraina, o ţară ca România, care la începuturile anilor ’90 implora SUA sa fie acceptată în NATO, acuză SUA pentru războiul din Ucraina. Zilele trecute am fost şocat să citesc că un foarte cunoscut analist politic, care a făcut parte din guvernul României, a declarat public că SUA nu au acceptat niciodată adevărate ţări suverane ale Europei şi că vor acţiona mereu împotriva unităţii europene. Am fost şocat să aud o voce atât de agresivă împotriva SUA pe teritoriul Europei. Şi observ că nu ne confruntăm doar cu inflația şi cu perspectiva unei ierni grele, un astfel de precedent politic şi economic facilitează şi încurajează voci radicale în domeniul politicii de la dreapta extremistă până la partidele de extremă stânga. Care este rolul pe care astfel de voci, fie ele sud-africane sau europene, l-ar putea avea pe fondul unui precedent plin de tensiuni şi în perspectiva unei ierni grele?

David Steward: Din nou, în perioadele de nesiguranţă şi volatilitate, economică şi geopolitică, vor exista mereu voci extremiste din ambele tabere, din toate taberele. Când oamenii au nesiguranţe, se îndreaptă către leaderi care au soluţii simpliste şi populiste, care nu au funcţionat niciodată în practică. Aşadar,  ne putem aştepta la multe astfel de intervenţii controversate în climatul actual, nu doar în Europa şi în SUA, unde dezbaterile au devenit atât de otrăvite încât a devenit aproape imposibil pentru republicani şi democrați să mai aibă o discuție rezonabilă la masa dezbaterilor. Vorbitorii au fost cuprinşi de extremism, de ambele părţi, şi nu mai este loc pentru teren comun, în centru. Acesta este pericolul care paşte Europa în perioada de volatilitate crescută şi incertitudine. Oamenii vor căuta populişti, oameni cu soluţii simpliste, pentru a găsi o rezolvare a  dilemelor. 

Radu Golban: Însă întrebarea mea este: de exemplu, o voce radicală care instigă la violenţă politică, proteste în masă, în primul rând nu produce electricitate, în al doilea rând nu produce gaz, în al treilea rând nu poate produce, nu poate genera creşterea angajărilor, nu poate genera bunăstare. Ce pot face astfel de voci radicale în afară de a destabiliza statul, de a discredita legile, şi de fapt să ducă la destabilizarea statelor?

David Steward: Putem mereu spera că în ciuda vremurilor tulburi, moderaţii sensibili vor prevala, atât în Europa cât şi în Africa de Sud. Julius Malema reprezintă o ameninţare, mobilizează pe criterii rasiale, are adepţi care poartă uniforme pe coduri de culori, îi place să fie denumit Comandantul Suprem. (...) Dar ceea ce este deranjant în cazul nostru, este că declaraţiile lui Malema nu au fost condamnate de Comisia Drepturilor Omului. Este foarte deranjant că această Comisie a Drepturilor Omului, care cuprinde mai mult persoane de culoare nu a condamnat comentariile pe care le-a făcut cu 4-5 în urmă, în aşa măsură că nu a fost ţinut responsabil nici pentru măcelărirea unor persoane albe, cel puţin nu până în acest moment. Aşadar, acest lucru este îngrijorător, şi este un semn al polarizării, aceeași polarizare pe care o întâlnim în Europa, în SUA, acum şi în Africa de Sud. Sperăm tot timpul că terenul comun sensibil va prevala în aceste situaţii. 

VEZI ȘI: Marea greșeală care s-a făcut încât am ajuns dependenți de gazul rusesc. Cum a fost posibil ca guvernele să nu dovedească niciun fel de prudență

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel