Data publicării:

Controversă cu pensiile și salariile. Mircea Badea: Am o certitudine: Cine va câștiga războiul

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Economie
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Liderii din politică vorbesc despre măriri de pensii și salarii. 

Alegeri prezidentiale 2024

În același timp, românii aşteaptă pensii duble faţă de ceea ce poate să ofere în prezent statul român, deşi majoritatea covârşitoare nu economiseşte şi spune că nu are niciun ban pus deoparte în vederea pensionării, relevă un sondaj de opinie derulat la nivel urban de către ISRA Center la solicitarea Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

La întrebarea „care credeţi că este valoarea unei pensii decente cu care să vă descurcaţi", valoarea medie a răspunsurilor a fost de 3.650 de lei, nivel mai mult decât dublu faţă de 1.736 lei, cât este pensia medie de stat din sistemul contributiv, se arată într-un comunicat al APAPR care citează datele Casei Naţionale de Pensii Publice din octombrie 2022.

Statul vorbește de măriri de pensii și de salarii

Mircea Badea este de părere că cu cât statul va cheltui mai mult, inflația va crește. De asemenea, realizatorul TV crede că războiul cu inflația va fi câștigat de aceasta din urmă.

„Nu mă mai interesează măcăneala zilnică despre pensii și salarii pentru că este complet inutilă. Eu am spus de anul trecut că va veni o inflație crâncenă pe planetă, de pe vremea când „autoritățile” spuneau că nu va fi inflație. Cu cât pomenile populiste și mincinoase dau senzația oamenilor că vin niște bani din univers și guvernele le rezolvă astfel problemele, cu atât va fi mai mare inflația”, a spus Mircea Badea.

„Dacă niște oameni sunt în nevoie, societatea capitalistă are mecanisme pentru cei în nevoie prin protecție socială. Pomană este atunci când spui: „noi vom plafona prețurile”. Dar dacă un cetățean moare de foame, atunci îl ajuți și atunci vorbim de protecție socială. Sunt lucruri complet distincte”, a mai zis realizatorul TV.

„Inflația va fi din ce în ce mai mare. Cu cât statul va cheltui mai mult (n.r. - inclusiv mărirea pensiilor), cu atât inflația va fi mai mare. Pentru a reduce inflația, trebuie să reduci consumul. Ca să reduci consumul, trebuie ca lumea să nu mai dea bani, să facă economie, nu să consume. Dacă statul dă bani oamenilor pentru a consuma în continuare, spirala inflaționistă se va accelera și vom avea doar iluzia că vom avea bani pentru că banii se vor devaloriza și noi, în realitate, vom consuma mai puțin pentru că va fi inflație”, a adăugat Mircea Badea.

„Am o certitudine: războiul cu inflația va fi câștigat de inflație. N-am niciun fel de dubiu pe acest subiect. Paradigma noastră de existență economică, a fiecăruia dintre noi, și a statelor din care facem parte se va modifica dramatic pentru că este o paradigmă nenaturală”, a zis Mircea Badea la Antena 3 CNN.

VEZI ȘI: În prezent, doar circa 7% dintre pensionarii din sistemul public încasează o pensie lunară mai mare de 3.650 de lei, conform unui studiu făcut de ISRA Center 



83% dintre români spun că nu economisesc nimic pe cont propriu în vederea pensionării, 55% dintre români se tem că statul nu va putea să le asigure o pensie decentă, în timp ce doar 37% au încredere că statul român nu va avea nicio problemă cu plata pensiilor. Tot 55% spun că nu le este clar ce pensie vor primi de la stat, pentru că nivelul pensiei depinde de factorul politic, relevă cercetarea sociologică.


Alina Dincă, director executiv al institutului de cercetare sociologică ISRA Center, care a coordonat derularea sondajului, a menţionat că stabilitatea financiară a devenit o preocupare importantă în ultimii ani pentru români, dar pentru cei mai mulţi această stabilitate înseamnă doar asigurarea cheltuielilor zilnice, pe când economisirea rămâne un lux pe care nu şi-l permit.

Pe de altă parte, o treime din populaţia urbană a României se declară într-o situaţie financiară dificilă. 30% dintre cei intervievaţi spun că „este dificil, dar ne descurcăm să acoperim nevoile de bază" (faţă de 20% în 2019), în timp ce procentul celor care spun "avem o situaţie financiară bună" a scăzut la 27% în 2022, faţă de 35% în 2019. Contextul economic actual a influenţat puternic percepţia românilor cu privire la problemele de zi cu zi. Întrebaţi care este cea mai mare problemă actuală în Romania, 29% au răspuns inflaţia ridicată, 10% au spus veniturile mici, doar 4% indicând corupţia - o situaţie total diferită faţă de sondajul similar derulat în 2019, când 6% indicau inflaţia, 18% veniturile mici şi 18% corupţia, se precizează în comunicatul APAPR.


Sondajul de opinie, reprezentativ la nivel naţional pentru mediul urban, vârsta 20-55 de ani, venituri medii şi peste, a fost derulat la finele lunii septembrie 2022 pe un eşantion de 1.103 respondenţi, prin interviuri faţă în faţă, pe tableta (metoda CAPI), marja de eroare fiind de 2,9%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel