Data publicării:

Controversă cu cei 722 de angajați din Educație care au intrat în grevă oficial. Nistor acuză Ministerul Muncii că „insinuează“ lucruri neadevărate: Nu avea cine să opereze suspendarea contractelor

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, a clarificat problema salariilor pe luna mai pentru angajații din sistemul de învățământ, după ce Ministerul Muncii a precizat că doar 722 de lucrători nu își vor primi integral remunerațiile, aceștia fiind singurii care au intrat „oficial“ în grevă.

Potrivit Ministerului Muncii, doar 722 de angajați din Educație au intrat oficial în grevă, motiv pentru care doar aceștia vor avea salariile mai mici pe luna trecută, ca urmare a celor 8 zile de grevă între 22 și 31 mai 2023.

Ministerul a specificat faptul că ceilalți angajați care participă la grevă vor beneficia de plata salariilor pentru zilele în care nu au prestat munca la catedră.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Profesorii din Cluj, nou protest pe străzile orașului. Gest frumos de susținere făcut de la balconul unei case - Foto

Marius Nistor: Plata pe luna mai se face fără a se lua în considerare zilele de grevă

L-am contactat pe Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, pentru a-i cere o părere privitoare la informațiile furnizate de Ministerul Muncii despre cei 722 de angajați care ar urma să nu-și primească integral salariile. Acesta a clarificat situația și a sugerat că Ministerul Muncii „insinuează“ lucruri neadevărate, pentru că angajații din învățământ nu au putut să-și înregistreze cererile de suspendare a contractelor din muncă deoarece și personalul nedidactic s-a aflat în grevă.

„În situația în care au intrat în grevă inclusiv secretarele și contabilele din unitățile de învățământ, este clar că nu avea cine să opereze suspendarea contractelor de muncă. Totuși, în toate condicile de prezență, toți colegii noștri care au fost în grevă, au consemnat „grevă“, iar datele respective au fost comunicate în fiecare zi de către director, către inspectoratele școlare și Ministerul Educației. Plata drepturilor salariale pe luna mai se face fără a se lua în considerare cele 8 zile de grevă.

Pentru înregistrările în Registrul General de Evidență a Salariaților s-au purtat discuții, iar ele vor fi făcute în momentul în care încetează acest conflict. Colegii noștri au semnat pentru grevă și și-au asumat faptul că nu-și vor primi drepturile salariale în concordanță cu prevederile Legii Dialogului Social. Aceasta este realitatea, indiferent de ce ar încerca să insinueze Ministerul Muncii“, a spus Marius Nistor.

CITEȘTE ȘI      -      Guvernul adoptă memorandumuri, profesorii nu se lasă. Miting uriaş anunţat pentru vineri, 9 iunie. Marius Nistor: 20.000 de oameni!

Președintele FSE spune că angajații din educație și-au asumat de la bun început consecințele intrării în grevă, iar în sistemul de învățământ prestează și personal nedidactic, acesta fiind mult mai prost plătit față de profesori.

„Toți angajații au cunoscut consecințele intrării într-o astfel de acțiune. Nu e vorba numai de profesori, ci și de personal nedidactic, oameni care au salariile foarte mici, care au hotărât să protesteze. Și-au asumat acest lucru. Pentru asta ar trebui să merite cel mai mare respect din partea tuturor politicienilor“, a mai spus, pentru DC News, Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Greva profesorilor. Ciprian Zamfir, preşedintele UNSR: Salariile sunt foarte mici, dar elevii suferă cel mai mult. Statul ar trebui să se gândească / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel