Controversă cu brățările de monitorizare pentru infractori. Ciocan: Vrem respectarea drepturilor omului în proporție de 100%
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Comisarul-șef Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice din Poliţia Română (F.S.D.P.R.), transmite un mesaj referitor la brățările de monitorizare pe care cei aflați în control judiciar ar trebui să le poarte.

Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice din Poliţia Română, a reafirmat poziția F.S.D.P.R. cu privire la încălcarea drepturilor omului în cazul unei legi care ar impune brățări de monitorizare pentru anumite categorii de persoane:

„Vreau să vorbim despre brățările de monitorizare pentru persoanele aflate în control judiciar, pentru persoanele care au ordin de restricție. În spațiul public circulă ceva așa, de maniera noaptea pe fulgerătură atunci când caii se fură.

Asta este o problemă extrem de importantă și are legătură cu drepturile omului. Așa cum ne-am exprimat, în trecut, poziția, nimic nu s-a schimbat. Am solicitat garanții de 100% că drepturile omului vor fi respectate. Una este monitorizarea unei persoane strict pentru povestea respectivă, pentru situația respectivă, în control judiciar sau care are ordin de protecție și alta este viața personală a oricărui cetățean din România sau din lume care este supus acestei proceduri. Am solicitat atunci garanții de 100%, în ședința de dialog social, iar atunci nimeni nu a putut formula garanții de 100%. Am spus că, în aceste condiții, o lege nu poate merge mai departe, pentru că nu faci bine, dar iei în calcul și faptul că se poate produce rău. Noi suntem stat democratic, cetățenii români vor garanții de democrație și  respectarea legii și astfel am ridicat această problemă.

Nu am date ca până la acest moment să se fi schimbat ceva și văd că în spațiul public începe să circule, din nou, aceeași poveste cu brățările de monitorizare care se atașează gleznelor persoanelor. Cei care trebuie să aibă puncte de vedere sunt specialiștii în domeniul respectiv, iar aceștia sunt cei care aplică legea. Din cei care aplică legea facem parte și noi, ca Federație. La vremea respectivă ne-am opus pentru că nu au fost furnizate garanții de siguranță pentru respectarea drepturilor omului în proporție de 100% și până la această dată eu nu am cunoștință ca cineva să fi venit cu răspuns la această problemă sau cu un punct de vedere care să ia în calcul faptul că drepturile omului vor fi respectate în proporție de 100%.

Subiectul respectiv trebuie monitorizat, dar viața privată a persoanei și a oricăror alte persoane care  interacționează cu subiectul respectiv sunt intangibile. Nu putem abdica sub nicio formă de la drepturile omului. Chiar dacă au mai existat situații în care unii și-au permis să încalce drepturile omului, acest lucru este de netolerat și nu va fi tolerat. O societate democratică din care face parte și Federația Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România nu poate tolera ca drepturile omului să fie încălcate“, a conchis, pentru DC News, comisarul-șef Christian Ciocan.

VEZI ȘI ALTE ȘTIRI: Ciocan cere sancțiuni dure pentru administratorii de drumuri publice: O groapă poate produce un carnagiu!

Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice din Poliţia Română (F.S.D.P.R.), a transmis un mesaj față de obligațiile României de a reduce accidentele de circulație și a venit cu recomandări atât pentru polițiști, cât și pentru cetățeni:

„Este vorba de o problemă foarte importantă, o prioritate zero a Uniunii Europene, pe lângă altele, și anume accidentele de circulație. Urmare a faptului că România nu și-a îndeplinit target-ul de reducere a accidentelor de circulație până în 2020, de 50%, Uniunea Europeană nu poate îndeplini acest obiectiv. Astfel, am analizat ceea ce se întâmplă, dincolo de vinovăția care rezultă din evenimentele rutiere, treceri neregulamentare, viteză care se depășește și alte cauze care conduc la producerea de evenimente soldate cu victime omenești. Una dintre cele mai importante o constituie starea drumurilor, de care se pare că nimeni nu mai vrea să țină cont, deși este prevăzută în Ordonanța 195 privind circulația pe drumurile publice.

Atragem atenția că în fiecare accident de circulație lucrurile încep prin a fi descris locul evenimentului. Prin procesul verbal se realizează, practic, o descriere a locului producerii accidentului, a drumului respectiv. Se are în vedere dacă este aliniament de drum drept, în curbă, dacă e cu declivități, cu îmbrăcăminte asfaltică, sau nu, dacă are sau nu glisiere metalice. Totul concurează la evenimentul rutier respectiv. Polițiștii de la Poliția Rutieră sunt obligați să descrie și în fișa de producere a accidentului, dincolo de procesul verbal de cercetare la fața locului, condițiile în care s-a produs acesta, tocmai pentru ca noi să avem niște elemente pentru studiu și să propunem soluții concrete“, a spus Christian Ciocan (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel