Data publicării:
Control parental pentru accesul copiilor până la 16 ani pe social media. Nicoleta Pauliuc anunță o campanie de strângere de semnături
Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, anunță o campanie de strângere de semnături pentru sprijinirea unui proiect de lege care să ofere siguranță copiilor în mediul online, respectiv copiii sub 16 ani să aiba acces la social media doar cu acordul părinților.
'După ce am stat de vorbă cu mai multe mame, cu părinți îngrijorați de supraexpunerea la ecrane a copiilor noștri, de conținutul online total neadecvat vârstei lor, împreună cu colegele mele din Organizația Femeilor Liberale, acum trei săptămâni, am scos în dezbatere publică o inițiativă legislativă care vine să găsească soluții la aceste probleme semnalate.
Control parental, până la vârsta de 16 ani, pe rețelele de social-media
Concret, propunerea pe care o lansăm și astăzi în dezbatere publică, constă în promovarea unei legi care vorbește despre control parental, pentru accesul copiilor noștri, până la vârsta de 16 ani, pe rețelele de social-media. Așa cum am spus, ne interesează viitorul copiilor noștri, ne interesează să avem o generație sănătoasă, echilibrată din punct de vedere fizic și emoțional. Iar prin acest proiect de lege, credem noi că dăm suficiente instrumente părinților să poată să-i protejeze pe copiii noștri.', a declarat Nicoleta Pauliuc.
'Poate fiecare dintre dumneavoastră vă întrebați de unde a venit această nevoie de reglementare. Cel puțin după pandemie, fiecare dintre noi trăiește, aș spune, o viață duală. Avem o viață online și o viață offline. O viață offline, în afara internetului și o viață pe care o parcurgem stând pe internet.
În viața reală, viața offline, cum îi spunem noi, avem reglementări destule, aș spune, care să ne protejeze copiii. Și am să dau aici câteva exemple: Copii nu au voie să cumpere țigări până la vârsta de 18 ani. Nu se vând alcool și țigări lângă școli. Copiii nu pot cumpăra reviste care sunt destinate adulților. Chiar dumneavoastră, presa și televiziunile, în momentul în care aveți o emisiune, în colțul ecranului sunt anumite informări cu privire la categoria de vârstă căreia îi este adresată această emisiune.
Din păcate, mediul online este, aș spune, un sat fără câini. Copiii noștri, indiferent de vârstă, sunt la un pas distanță de mesaje care le pun de multe ori , aș spune, și viața în pericol. Sunt mesaje care vorbesc despre bullying, mesaje trimise de prădători sexuali.', a zis Pauliuc.
'Tocmai de aceea cred eu că astăzi, prin această inițiativă legislativă, vom putea să încercăm să facem un spațiu mai sigur, atunci când vorbim despre prezența copiilor noștri în mediul online. Ce ne dorim prin acest proiect de lege? Ca împreună cu părinții, împreună cu românii care își doresc, așa cum am spus, copiii lor să crească sănătoși, un proiect de lege care să asigure o dată, un mediu un online și un spațiu sigur pentru copiii noștri, dorim să-i protejăm pe copiii noștri de noua boală a secolului și anume, dependența de ecrane care, potrivit studiilor, afectează creierele copiilor noștri. Să implementăm o legislație cadru europeană și să oprim anumite fapte ilegale precum, ați văzut cu toții, organizarea traficului de droguri prin intermediul internetului și racolarea de clienți din rândul tinerilor.', zis Pauliuc.
'Vreau să anunț că astăzi dăm drumul și la o campanie de strângere de semnături. Fiecare dintre noi, părinte, tânăr, mamă, soră, se poate înscrie și poate participa la această campanie de îmbunătățire a proiectului de lege, pentru că este o campanie pe care noi am început-o acum trei săptămâni, în cadrul Organizației Femeilor Liberale și pot să vă anunț că avem peste 10200 de semnături de susținere a acestui proiect de lege.'
'Intenția noastră este să ajungem la cât mai mulți români pentru că, am să vă dau un exemplu simplu: astăzi vorbim despre o vârstă a majoratului în viața de zi cu zi, 18 ani, în online, noi nu avem o vârstă a majoratului iar propunerea legislativă vorbește despre 16 ani, vârsta până la care părinții își pot da acceptul ca copiii lor să intre pe rețelele sociale. Dacă în urma consultării publice, această vârstă va fi de 14 ani sau de 17 ani, de exemplu, cum este în Franța, atunci, în urma acestei consultări publice, proiectul de lege va cunoaște modificări așa cum își doresc românii.', a spus Pauliuc.
'Acum, nu are nimeni nevoie de cunoștințe tehnice foarte mari ca să-și dorească un viitor sănătos pentru copiii noștri. Noi nu facem nimic altceva decât, începem această dezbatere pe un proiect viitor de lege așa cum au introdus în Parlamentele lor Franța, UK, Statele Unite. Deci, astfel de legi există în aceste țări, mai mult, există o directivă europeană, Digital Service Act, care vorbește exclusiv despre filtre făcute de furnizorii de rețele, în momentul în care vorbim despre conținut trimis către copiii noștri.'
'Deci, acest lucru se va întâmpla după ce proiectul își va urma parcursul legislativ. Specialiștii sunt cei care vor stabili, noi spunem exact ce ne dorim, pentru că tragem un semnal de alarmă, copiii noștri au nevoie să fie protejați. Eu sunt mama unei fetițe de 12 ani. Nu știu exact ce se întâmplă acolo. Îmi doresc foarte mult să știu și să-i asigur o creștere sănătoasă copilului meu, pentru că vreau să o țin cât mai departe de pericolele care sunt pe internet.
Încă o dată, noi astăzi nu vorbim despre soluție, noi vorbim despre o dezbatere de susținere, dacă părinții își doresc să fie parte a acestui parteneriat, împreună cu instituțiile statului, împreună cu cei care sunt furnizori de rețele. Vor fi dezbateri foarte multe la nivel național, în fiecare județ vom organiza cu specialiști, cu profesori, cu doctori, pentru că încă ceva, ester un semnal de alarmă tras de la nivelul Uniunii Europene.', a zis Pauliuc.
'Vorbim despre sănătatea mintală și aici, semnalul tras este că copiii noștri sunt foarte mult afectați de conținutul neadecvat de pe internet. Eu nu aș disocia, nu aș separa, aș spune, consumul de droguri de dependența de ecrane pentru că amândouă au un efect foarte puternic și negativ asupra creierului. Secreția de serotonină este identică atunci când vorbim de dependența de ecrane cu dependența de jocurile online.
Sunt copii, astăzi, care nu mai fac diferența între viața reală și viața de zi cu zi. Sunt copii care au fost provocați în mediul online să-și ia viața. Sunt copii care poate, așa cum spun studiile, sunt mult mai depresivi. Este generația cea mai depresivă. Cu toate că la un pas distanță au foarte multe lucruri care ar putea să-i facă să lase internetul și să socializeze, pentru că acesta este lucrul cel mai important pe care trebuie să-l urmărim, socializarea, așa suntem noi construiți.', a declarat Pauliuc.
'Există un studiu al Asociației Salvați Copiii care spune că 99% dintre copiii din România au un cont pe rețelele sociale. Din acest motiv, cred eu că se impune să găsim soluții pentru ca copiii noștri să fie protejați și să asigurăm un mediu online mai sigur.
Soluțiile le vom găsi ulterior, pentru că așa cum am spus, Statele Unite, Anglia, Franța, astăzi, acum, sunt discuții foarte mari în Italia și Germania. Toată lumea spune, dacă vor fi căi care îi vor lăsa pe copii să se ducă și spre o zonă de a încălca aceste reglementări. Noi încercăm să facem un cadru astfel încât copiii să fie protejați. Vom vedea exact care o să fie soluția, din punct de vedere tehnic.', a spus Pauliuc.
'Acesta este și scopul inițiativei legislative, să reglementăm și să facem exact ceea ce se întâmplă la nivelul Uniunii Europene și la nivel mondial, pentru că am realizat cu toții că este o problemă, o dată de sănătate și o dată de siguranță a copiilor noștri. Ați văzut și dumneavoastră ce s-a întâmplat în momentul în care a fost evenimentul de la 2 Mai. Ne dorim ca mesaje cu drogurile sunt viața mea să circule și copiii noștri să fie la un click distanță de astfel de mesaje?
De aceea spun, cred că o astfel de inițiativă vine și în sprijinul discuțiilor și dezbaterilor care sunt astăzi pe consumul de droguri. Am văzut foarte mulți copii care își procurau drogurile pe rețelele sociale. Deci, având o astfel de reglementare, cred eu că putem stopa accesul tinerilor noștri, așa la liber, aș spune., pe rețelele sociale, atunci când vorbim de fapte antisociale. Pentru că, să nu uităm că internetul, astăzi, a devenit un spațiu al exhibiționismului, tinerii noștri vor să fie validați, vorbesc cu ceilalți prieteni din grupul lor și merg de multe ori cu mesaje la limita legală, poate, de multe ori și încălcând legea. Tocmai de asta și spun că inițiativa legislativă, semnalul de alarmă este că, conținutul pe care copiii noștri trebuie să-l primească trebuie să fie un conținut adecvat vârstei lor, ca ei să-l înțeleagă.', a punctat Nicoleta Pauliuc, senator PNL și președinta Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News