Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Control DNA, CSM. Tudorel Toader, declarații de ultimă oră

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat în Secția pentru procurori a CSM, că el este cel care a cerut controlul la DNA, deci prezența sa este justificată. Tudorel Toader a făcut declarații clare în fața membrilor CSM, taxându-i pe aceștia. 

Alegeri prezidentiale 2024

”Era necesară prezența mea, în condițiile în care eu am solicitat această evaluare, acest control managerial. Fac doar câteva referiri, nu constatări, nu trag concluzii, aproape că nici nu pun nici întrebări. Îmi rezerv această prerogativă după ce evaluez întreaga documentație raport-observații, ceea ce mi-am notat vineri, ceea ce-mi notez azi. Eu exprim mai întâi o nedumerire asupra faptului că echipa de control a fost formată din 6 inspectori. Regula generală este a unei echipe de control a cărei componență este număr impar, ca să poți să faci o majoritate. Noi, cu 6 inspectori, din care 3 în stânga, 3 în dreapta, rămânem într-o stare de dubiu pe care trebuie să o depășim, examinând raportul, obiecțiile și toate celelalte. Eu cred că sigur se va rescrie regulamentul, în proiectul de lege Inspecția Judiciară își va dobândi și independența și autonomia. Probabil împreună vom rescrie regulamentul și cred că astfel de echipă trebuie să aibă un număr impar ca să ai o majoritate care dă raportul final, indiferent de concluziile lor. Ați pus în discuție experiența pe care inspectorii o aveau în cadrul IJ la momentul începerii activității de control. Am înțeles că nu este o experiență bogată. Nu aș pune în discuție această experiență, pentru că inspectorii, la rândul dânșilor, sunt oameni veniți din sistem, care au avut funcții manageriale, au fost controlați. Nu contează complexitatea cauzelor controlate, pentru că inspectorul nu-i verifică fondul, pentru că nu are voie, el se uită la termene, la proceduri, la management, la înregistrări, la celelalte, obiective care trebuie controlate și respectate, indiferent dacă este o cauză foarte complexă sau o cauză mai simplă, care are impact asupra ritmicității și termenului rezonabil care poate fi explicat și înțeles. Nu știu dacă ați pus sub semnul întrebării capacitatea inspectorilor de a evalua activitatea managerială și, sincer, sper că nu.” a declarat Tudorel Toader, la CSM. 

”Spunea doamna inspector Pleșea că procurorii nu sunt obișnuiți cu controalele. Din momentul în care am solicitat acest control managerial, am spus și am raportul din 2007, că de 10 ani nu s-a procedat la un astfel de control, am primit, în replică, precizări publice, că-n ultimii 10 ani s-au făcut 136 de controale. Eu știu lucrul ăsta, dar cele 136 de controale sunt punctuale, reclamă cutare, cutare, cutare. O evaluare de fond nu s-a făcut din 2007 și concluzia mea și o voi trece și-n proiectul de lege pentru modificarea legilor justiției este că cel puțin la cinci ani un astfel de control ar trebui făcut la fiecare unitate. Poate nu-i bine la cinci ani, poate la patru ani, dar e nefiresc ca 10 ani de zile, alții să fie controlați de 10 alți, iar alții să nu fie controlați deloc. O rog pe doamna Pleșea să precizeze dacă am dreptate, deși știu că am”, a precizat ministrul Justiției. 

[citeste si]

”Eu exprim o mare nedumerire și cred că sunteți de acord. Să ai dosar penal din 2004, sesizare penală de 13 ani de zile și să nu fie rezoltată decât prin conexare în 2017, e termenul ăla rezonabil, celeritate, lipsa unei proceduri penale selective sunt excluse. Din 2004 se prescrie de atâtea ori. Mie și 2014, cauză nesoluționată în care nu s-a făcut nimic timp de 3 ani, mi se pare foarte mult.” a afirmat Tudorel Toader.

Ministrul vrea ca raportul să ajungă la toate unitățile, pentru a nu fi repetate aceleași greșeli ca la DNA, un fel de exemplu: Așa NU!

”Sunt realități pe care IJ le-a constatat. Eu cred și dvs. veți decide că aceste constatări ale IJ făcute la o unitate sau alta să se răsfrângă, să fie comunicată tuturor unităților, nu numai celor controlate, ca la rândul lor să-și ia măsuri de îmbunătățire a activității, adică să nu ajungă în situația de a fi controlate și a se găsi aceleași deficiențe”, a mai spus ministrul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel