Data publicării:

Controale de amploare în pieţe, depozite şi hipermarketuri

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale informează că inspectorii din cadrul Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene şi a Municipiului Bucureşti desfăşoară verificări în toate pieţele agroalimentare din Bucureşti şi din ţară, în pieţele şi depozitele en-gros, precum şi în hipermarket-uri. 

În acţiunile de verificare se pune accent pe indicarea corectă a localităţii de producţie, a datei recoltării pentru toate produsele autohtone, a prospeţimii acestora şi a ţării de origine şi categoriei de calitate pentru produsele provenite din import sau comerţ intracomunitar.

Chiar dacă ne aflăm la finalul lunii octombrie, producătorii autohtoni asigură consumatorilor în cadrul pieţelor agroalimentare, pieţelor en-gros, pieţelor volante, târgurilor de toamnă organizate pe întreg cuprinsul ţării, suficiente cantităţi şi o gamă diversificată de legume şi fructe de sezon din producţia autohtonă. Astfel, în pieţele agroalimentare, în pieţele de gros sau în spaţiile special amenajate din jurul pieţelor se găsesc proaspete şi la preţuri rezonabile legume şi fructe precum: tomate, ardei gras, ardei gogoşari şi kapia, vinete, cartofi, varză, ceapă, morcov, rădăcinoase, verdeţuri, conopidă, gutui, struguri, prune, mere, pere, nuci etc.

Care este scopul controalelor



Toate aceste acţiuni de monitorizare şi verificare a comerţului cu legume şi fructe pe toată filiera, de la producere până la comercializare, au drept scop ca toţi consumatorii să poată beneficia de produse de calitate şi sigure pentru sănătate.

De la începutul anului şi până la această dată, în Municipiul Bucureşti şi în toate judeţele din ţară, acţiunile de verificare sau după caz de reverificare a pieţelor agroalimentare, hypermarket-urilor şi depozitelor en-gros de legume şi fructe, s-au concretizat în 161.400 lei sancţiuni contravenţionale cu amendă şi un număr de 286 avertismente cu planuri de remediere, conform Legii nr.270/2017.

Beneficiile Hotărârii de Guvern nr. 107 din 27 februarie 2019 privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate" se văd şi se simt şi la această dată, astfel că, în pieţele agroalimentare din Municipiul Bucureşti şi din ţară sunt prezenţi zilnic şi uşor de identificat, producătorii autohtoni beneficiari ai Programului de sprijin pentru tomate, cultivate în spaţii protejate - Ciclul II de producţie, cu cantităţi suficiente, asigurând astfel necesarul de consum intern de tomate româneşti de calitate şi la preţuri care să acopere costurile de producţie ale fermierilor.

În cadrul Programului Naţional de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe şi cereale, conform prevederilor Reg.nr.396/2005 privind conţinuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau produse alimentare şi hrană de origine vegetală pentru animale, cu modificările şi completările ulterioare, Autoritatea Naţională Fitosanitară prelevează în permanenţă legume şi fructe autohtone care sunt analizate în vederea depistării depăşirilor de reziduuri de pesticide. Rezultatele analizelor de laborator confirmă faptul că legumele şi fructele din producţia autohtonă întrunesc standardele de calitate şi nu prezintă risc pentru consumatori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel