Contoarele inteligente devin obligatorii. Milioane de români care stau la bloc riscă amenzi de la 1 ianuarie
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Contoarele inteligente vor fi montate obligatoriu până la finalul anului 2028 în toată România. Până acum au fost montate două milioane de contoare.

În România au fost montate în jur de două milioane dintre contoarele inteligente din cele nouă milioane, iar până la finalul anului 2028, toată lumea trebuie să aibe montate contoarele de acest tip. Cei care le-au amplasat deja nu au plătit nicio taxă, dar potrivit unei legi implementate de Guvern, pe viitor, cei care vor monta, vor plăti o taxă pentru ele.

Contorul inteligent este un dispozitiv care funcționează la adevărata capacitate numai când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, iar alături de alte contoare transmite informații către un concentrator de date, care le trimite către sistemul central, în mod securizat.

Cum funcționează contoarele inteligente

Acesta transmite consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication). Nu utilizează și nu generează semnale WiFi, potrivit antena3.ro.

Contoarele inteligente respectă toate normele și cerințele de mediu românești și intracomunicare. Contorul este marcat CE și este însoțit de certificatul de conformitate prin care se atestă faptul că produsul nu pune viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă în pericol și nu are un impact negativ asupra mediului.

Toți consumatorii de energie electrică vor plăti mai mult la factură pentru că vor fi obligați să suporte o parte din costul contoarelor inteligente. Montarea unui astfel de dispozitiv a costat în ultimii ani sub 100 de euro.

Contoarele sunt montate de distribuitori, costurile fiind recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție, parte a prețurilor finale la energie electrică plătite de toți consumatorii pe facturi.

Repartitoarele trebuie schimbate până în 2027

OUG 130/2022, care modifică Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică și repartitoarele, prevede că „în imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”.

Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui modernizate sau înlocuite. Acestea vor fi schimbate, în așa fel încât să se poată permite acest lucru, până la 1 ianuarie 2027, se mai arată în documentul de lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel