Data actualizării:
Data publicării:

Continuă auditul la Trezorerie, iniţiat de Alexandru Nazare: Veste de bun augur. Urmează negocieri dure

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Facebook Alexandru Nazare
Facebook Alexandru Nazare

Alexandru Nazare, fost ministru de Finanţe al PNL, laudă intenţia lui Adrian Câciu de a continua auditul de la Trezorerie, început în aprilie. 

"Ministrul Câciu a răspuns afirmativ la întrebarea mea formulată ieri în audieri privind continuarea auditului de performanță la Trezorerie, inițiat în mandatul meu de ministru, la începutul lunii aprilie. O veste de bun augur în privința identificării celor mai bune soluții pentru reducerea costului de finanțare a datoriei publice! În execuția lunii octombrie dobânzile cresc cu circa 10%, peste 1.5 miliarde lei, în timp ce cheltuielile de capital scad tot cu 10%.

VEZI ŞI Câciu continuă auditul început de Nazare la Trezorerie

De asemenea, la întrebarea privind volumul cheltuielilor obligatorii neacoperite acesta a precizat că se situează la aprox 5 miliarde de lei. În mod normal, aceste cheltuieli trebuiau acoperite la prima rectificare din veniturile suplimentare", a explicat Alexandru Nazare.

"Urmează negocieri dure"

 

"În termeni procentuali deficitul aferent execuției lunii octombrie va depăși 4%, dar pentru lunile noiembrie și decembrie avem tradițional cel mai mare volum de cheltuieli din an. Deficitul deja a crescut în termeni nominali la prima rectificare cu 3.7 miliarde, față de suma de 80 de miliarde aprobată în bugetul de stat. Dacă la rectificarea anunțată mâine se vor adaugă și alte sume acesta riscă să crească peste suma de 83.7 miliarde. De ce este important deficitul nominal atât timp cât cel procentual ar rămâne sub marja de 7.13%?

Pentru că sumele adăugate trebuie împrumutate suplimentar (în acest moment la dobânzi exorbitante) și pentru că spațiul fiscal creat din creșterea PIB în acest an să fie utilizat cu prudență și chibzuință, astfel încât scadă presiunea în negocierea bugetului pentru 2022.

Urmează negocieri dure, pentru că măsurile din programul de guvernare vor trebui validate și de Comisia Europeană, atât cele prevăzute în bugetul pentru 2022, cât și cele pe termen mediu. Nu trebuie neglijată nici actualizarea strategiei fiscal bugetare, aspect restant în raportul periodic trimis de Ministerul Finanțelor pe 15 octombrie a.c. către Comisia Europeană, în cadrul procedurii de deficit excesiv. Cu titlu de exemplu, strategia fiscal bugetară nu cuprinde în acest moment nici împrumuturile din PNRR, nici PNDL 3", a scris Alexandru Nazare pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel