Contestații la CCR privind al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Judecătorii Curții Constituționale a României discută, miercuri, trei contestaţii privind al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Cele trei sesizări au fost formulate de cetăţeni simpli, fiind înregistrate la CCR până marți la prânz, scrie Agerpres.

CCR anulează alegerile, potrivit art. 52 din Legea 370/ 2004 pentru alegerea preşedintelui României, în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin.

În această situaţie, prevede actul normativ, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.

"(2) Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.

(3) Soluţionarea cererii de către Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor", mai prevede articolul menţionat.

Potrivit aceleiași legi, judecătorii Curţii validează rezultatul fiecărui tur de scrutin, asigură publicarea rezultatului alegerilor în mass-media şi în Monitorul Oficial al României, Partea I.

ANULARE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014: Daniel Funeriu vorbește despre CONTESTAREA și ANULAREA alegerilor
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel