Data publicării:

Consumul excesiv de antibiotice și purtarea măștii. Dr. Doina Drăgănescu: E important să plecăm de la modul în care se transmite gripa

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Unsplash
Foto cu rol ilustrativ: Unsplash

Doina Drăgănescu, decanul Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, a vorbit despre administrarea în exces de antibiotice.

Dr. Doina Drăgănescu, decanul Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, a fost invitată la dezbaterea „Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie“, la DC News și DC Medical, unde a vorbit despre măsurile de prevenție împotriva gripei și despre consumul excesiv de medicamente:

„Este un consum nejustificat de antibiotic în România, un consum în exces?“,  a întrebat Val Vâlcu.

„Statisticile arată că nu stăm chiar foarte bine din punctul acesta de vedere. Este o problemă complexă, nu este nouă, ține pe de o parte de educația populației, iar din ce discuții am avut cu managerii de spital, există totuși un progres din punctul acesta de vedere. Parcă în ultima perioadă e mai puțină presiune.

E un lucru care trebuie spus. E o presiune care se exercită dinspre pacient către farmacii, de a li se elibera antibiotice“, a spus medicul Doina Drăgănescu.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Vaccinarea în farmacii. Rafila: Oamenii pot opta și pentru această variantă / video

Măsurile de prevenție împotriva gripei

„Cum tratăm corect aceste afecțiuni?“, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„E important să plecăm de la modul în care se transmite gripa. E mai ușor să previi decât să tratezi, este și mai ieftin și trebuie avut grijă în mediile care sunt aglomerate. S-a vorbit atât de mult de purtarea măștii și iată că, în sezonul trecut, starea de sănătate din cauza gripei a fost mai redusă datorită purtării măștii. Acum, această explozie este cauzată și de faptul că nu mai există obligativitate și oamenii ignoră faptul că, în felul acesta, se pot proteja de inhalarea secrețiilor de la persoanele infectate. Este foarte important să știm cum ne protejăm.

Pe de o parte e vorba de lucrurile care țin de igienă simplă, purtarea măștii, igiena mâinilor, iar apoi nu este deloc de ignorat vaccinarea. Ea este recomandată în fiecare an, pentru că avem alte tulpini, este esențială pentru persoanele care au un risc de complicații și pentru noi, cei din domeniul sănătății, care intrăm în contact direct cu aceste persoane“, a conchis medicul Doina Drăgănescu, decanul Facultății de Farmacie din cadrul UMF „Carol Davila”.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Întâlnirea dintre bunici și nepoți poate duce la boli. Un lanț periculos pentru sănătate, dar care e rezolvat prin vaccinare. Dr. Bogdan Timar: Există pacienți care au un răspuns imun deficitar

Youtube video image

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  S-a încheiat criza de medicamente din farmacii. Medicul Rodica Tănăsescu: Se merge pe principiul „lasă să am în casă; un litru de ulei, un kilogram de făină și câteva antibiotice”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel