Consumul de ciocolată are acelaşi efect ca...sărutul
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Ciocolata are numeroase beneficii pentru sănătate / Foto: Pexels
Ciocolata are numeroase beneficii pentru sănătate / Foto: Pexels
Nimic nu se compară cu gustul irezistibil al ciocolatei. Toată lumea o iubește, o cumpără, o mănâncă şi o cumpără din nou, astfel că producţia de ciocolată s-a transformat, în timp, într-o industrie care valorează miliarde de dolari. 

Ciocolata, acest dulce irezistibil şi atât de versatil în forme şi nuanțe, vine la pachet cu o serie de beneficii pentru sănătate. Cu cât tableta de ciocolată este mai intensă, în concentrație de 70% până la 85% cacao, cu atât efectele sunt mai puternice.

Valori nutritive

Ciocolata amăruie, căci despre ea discutăm, este bogată în vitaminele A, B1, B2, B3, E, luteină, fier, magneziu, zinc, fosfor, antioxidanți: flavonoizi şi polifenoli, şi diferiți fitonutrienți proveniți din boabele fructului de cacao. De aceea, se recomandă consumul de ciocolată cu concentrație mare de cacao, în detrimentul celei cu lapte sau al ciocolatei albe, care nu conține decât unt de cacao. Ciocolata amăruie mai conține grăsimi provenite din untul de cacao, carbohidrați, zahăr, fibre şi proteine, devenind un aliment cu conținut înalt caloric. Un consum moderat de ciocolată amăruie, de calitate bună, are o serie de benefice asupra sănătății, însă depăşirea a 20-30 de grame zilnic poate duce la dezechilibre.

Beneficii pentru sănătate

Îţi vine să crezi sau nu, ciocolata este recomandată de medici pentru o inimă puternică şi sănătoasă. Datorită flavonoizilor, boabele de cacao stimulează producția de oxid nitric în organism, ce determină dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățind fluxul sanguin și scăzând tensiunea arterială. Studiile au arătat că efectele benefice ale ciocolatei negre asupra tensiunii arteriale sunt mai semnificative la persoanele în vârstă și la cei cu un risc mai mare de boli cardiovasculare. Compuşii polifenolici aflați în ciocolată pot contribui, de asemenea, la scăderea colesterolului de tip LDL şi la creşterea celui de tip HDL. Ciocolata luptă împotriva inflamațiilor cronice din organism, datorită compuşilor săi antiinflamatori, putând acționa şi asupra reglării sistemului imunitar în afecțiuni precum artrită, diabet de tip 2 sau anumite tipuri de cancer. Ciocolata neagră, cu cel puțin 70% cacao, ar putea fi recomandată în cazul diabetului. Concluziile cercetărilor sugerează că un consum moderat de ciocolată neagră, în fiecare zi, poate ajuta la scăderea nivelului de glucoză și la reducerea rezistenței la insulină. 

Ciocolata neagră, mai ceva ca sărutul

Potrivit BBC, cercetătorii au descoperit că ciocolata poate stimula creierul și eliberează mai multe endorfine în creier decât sărutul. De asemenea, s-a demonstrat că aceasta crește ritmul cardiac mai repede decât un sărut. Oamenii de știință cred că acest lucru este cauzat de concentrația de feniletilamină a ciocolatei, un compus care crește producția de endorfine în creier. Optimizarea funcționării creierului, datorată consumului de ciocolată neagră, poate conduce la prevenirea afecțiunilor neurodegenerative, precum bolile Alzheimer și Parkinson, la intensificarea funcțiilor memoriei şi a concentrării. De asemenea, conținutul bogat în antioxidanți, intensifică neuroplasticitatea creierului, sau capacitatea sa de a se reorganiza, în special ca răspuns la accidentări și boli. Luteina, magneziul, vitaminele B şi E contribuie la sănătatea vederii şi a pielii, la inducerea unei stări de bine şi de relaxare. Europenii sunt cei mai mari iubitori de ciocolată din lume. Cercetările de la Forbes arată că cele mai mari țări consumatoare de ciocolată sunt Elveția, Germania și Irlanda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel