Data publicării:

Consumul de alcool întrerupe somnul. Care este explicația experților

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @Drazen Zigic
FOTO: Freepik @Drazen Zigic
Consumul de alcool seara târziu vă trezește la ora 3 noaptea. Care este explicația științifică și cum puteți gestiona situația în perioada sărbătorilor.

Un pahar de alcool în plus, consumat seara, după o petrecere la birou sau la cină, poată să vă binedispună sau poate să vă perturbe somnul, trezindu-vă la ora 3 noaptea.

Oamenii de știință au explicat cum se poate întâmpla acest lucru. Potrivit acestora, alcoolul consumat ajunge în sânge, iar de acolo la creier, unde afectează  mesagerii chimici, neurotransmițătorii, și încetinește comunicarea dintre celulele nervoase.

Anumite regiuni ale creierului sunt deosebit de vulnerabile la efectele alcoolului. Atunci când alcoolul interacționează cu celulele din aceste regiuni, efectul general duce la acele senzații caracteristice de relaxare, inhibiții scăzute, vorbire greoaie și poate induce senzații de somnolență și letargie.

De asemenea, alcoolul poate avea efecte imediate asupra inimii și a sistemului circulator. Vasele de sânge se lărgesc, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce vă poate face să vă simțiți amețit.

Alcoolul, asemenea unui întrerupător

Potrivit experților, consumul de alcool înainte de culcare acționează precum un întrerupător electric. La început, alcoolul are un efect sedativ și, probabil, vă veți simți mai relaxat și veți adormi ușor.

În acest moment, aveți încă un nivel ridicat de alcool în sânge. Dar nu vă lăsați păcălit, pe măsură ce organismul dumneavoastră procesează alcoolul, iar noaptea continuă, alcoolul vă perturbă de fapt somnul.

Însă, pe măsură ce organismul dumneavoastră procesează alcoolul și nivelul de alcool din sânge scade, creierul dumneavoastră își revine din somnolența pe care ați fi simțit-o mai devreme în timpul nopții.

Acest lucru vă perturbă somnul și vă poate trezi de mai multe ori, în special în a doua jumătate a nopții. De asemenea, este posibil să aveți vise vii și stresante.

Această perturbare a somnului se referă în principal la somnul profund, ”rapid eye movement” sau REM.

Acest tip de somn joacă un rol important în reglarea emoțiilor dumneavoastră și pentru funcția dumneavoastră cognitivă. Așadar, faptul că nu dormi suficient explică de ce te trezești destul de prost și amețit.

Consumul de alcool înainte de culcare tinde, de asemenea, să însemne că dormiți mai puțin în general, ceea ce înseamnă că timpul important de odihnă și reîncărcare este scurtat, scrie Science Alert.

Pe lângă tulburările de somn, consumatorii de alcool se expun riscului de boli cardiovasculare, precum și o serie de cancere.

Astfel, este indicat să nu consumați mai mult de o unitate de alcool pe zi, în cazul femeilor, respectiv, două unități de alcool la bărbați, dar mai ales, nu înainte de culcare. 

Sfaturi pentru perioada sărbătorilor

Dacă intenționați să beți în perioada sărbătorilor, iată câteva sfaturi pentru a minimiza efectul alcoolului asupra somnului dumneavoastră:

Schimbați fiecare altă băutură

Încercați să schimbați fiecare a doua băutură cu o băutură fără alcool. Cu cât beți mai mult alcool, cu atât mai multe tulburări de somn vă puteți aștepta. Reducerea cantității de alcool pe care o beți într-o singură ședință poate minimiza efectul asupra somnului dumneavoastră.

Evitați să consumați alcool aproape de ora de culcare

Dacă îi dați organismului dumneavoastră șansa de a procesa alcoolul înainte de a vă culca, somnul va fi mai puțin perturbat.

Mâncați în timp ce beți

Băutul pe stomacul gol va înrăutăți efectele alcoolului, deoarece alcoolul va fi absorbit mai repede. Așadar, încercați să mâncați ceva în timp ce beți.

Renunță la espresso martini și la alte băuturi cu cofeină

Cofeina poate face ca somnul să fie greu de adormit și greu de menținut în somn, așa că aveți grijă dacă aveți apnee în somn. Persoanele care au apnee în somn (când căile respiratorii superioare sunt blocate în mod repetat în timpul somnului) pot fi și mai afectate de consumul de alcool.

Asta pentru că alcoolul poate acționa ca un relaxant muscular, ceea ce duce la mai mult sforăit și la scăderea nivelului de oxigen din sânge. Dacă suferiți de apnee în somn, limitarea cantității de alcool pe care o consumați este cel mai bun mod de a evita aceste efecte.

Beți multă apă

Hidratarea vă va ajuta să dormiți mai bine și, sperăm, vă va feri de cea mai mare parte a mahmurelii de a doua zi. Specialiștii recomandă că la fiecare unitate de alcool să consumați un pahar de apă pentru a reduce efectul alcoolului, știut fiind că alcoolul deshidratează.

Citește și: Un neurolog dezvăluie cum restaurantele oferă clienților pâine și alcool înainte de masă pentru a-i păcăli să mănânce mai mult

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel