Consulul general al Greciei, evacuat din Mariupol: Ca Alep sau Leningrad, oraşul va fi distrus complet
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Manolis Androulakis, consulul general al Greciei, a fost ultimul diplomat al UE evacuat din Mariupol. Acesta spune că oraşul va fi ras complet de pe hartă. 

"Ce am văzut eu, sper să nu mai vadă nimeni niciodată. Mariupol va fi pe lista oraşelor distruse complet de război, cum au fost Groznîi, din Cecenia, Alep din Siria, Coventry în Marea Britanie, Guernica în Spania sau Leningrad în Rusia", a declarat acesta, conform Euronews

Androulakis a plecat marţea trecută din Mariupol, alături de mii de oameni, şi a ajuns în Republica Moldova trei zile mai târziu. Anterior plecării, ajutase la evacuarea a zeci de etnici greci şi membri ai comunităţii greceşti din Mariupol. 

"E nevoie ca toată lumea să îşi unească vocile şi să ceară oprirea focului. În acest moment, civilii sunt loviţi orbeşte şi nediscriminatoriu", a mai spus el, apreciind că sunt deja mii de victime civile în Mariupol. 

Primar Jitomir: Oraşele din nordul Ucrainei se pregătesc pentru o eventuală invazie din Belarus

Oraşele din nordul Ucrainei, situate la frontiera cu Belarus, iau măsuri pentru a preîntâmpina o eventuală intervenţie terestră a forţelor militare belaruse, a declarat, luni, pentru Agerpres, primarul oraşului Jitomir, Serhiy Suhomlyn.

Acesta susţine că oraşul se apără pe trei linii, fiind constituite puncte de apărare la zeci de kilometri de centrul localităţii. 'Noi suntem foarte aproape de graniţa cu Belarus. Oraşul Jitomir se pregăteşte de o posibilă intervenţie din partea Belarusului. Am început practic acest lucru a doua zi. Aţi văzut cât de multe s-au făcut în oraş în acest sens. În jurul oraşului au fost ridicate multe puncte de apărare şi momentan a treia linie de apărare este finalizată. Are zeci de kilometri în jurul oraşului.

Cel mai mare pericol îl reprezintă sistemele de artilerie, sistemele rachetelor GRAD. Am văzut ce efecte dezastruoase au produs în Cernihiv, Sumî şi Mariupol, când, prin intermediul acestor rachete care nu sunt controlabile, s-au produs pagube în zone civile. Înţelegând distanţa faţă de Belarus, formăm aceste linii de apărare la câţiva zeci de kilometri de centrul oraşului Jitomir', a afirmat Suhomlyn.

Declaraţiile primarului vin în contextul în care există informaţii potrivit cărora la graniţa dintre Belarus şi Ucraina ar fi amenajate eventuale zone de acces ale militarilor belaruşi spre teritoriul ucrainean. Presa din Belarus a publicat, duminică, informaţii şi imagini despre un pod plutitor peste râul Pripyat, în oraşul Petrikov, din regiunea Gomel, spre raionul Lelciţk, care se află la graniţa cu regiunea Rivne din Ucraina. Totodată, primarul arată că, de la începutul războiului, în oraşul Jitomir au decedat nouă persoane civile, iar alte 16 au fost rănite. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel