Consultarea de luni de la Cotroceni, neconstituțională. Vezi de ce
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp
Consultari_Cotroceni_premier
Consultari_Cotroceni_premier

Consultările de luni, de la Cotroceni, indiferent de rezultat, sunt neconstituționale. Modul de desfăşurare al evenimentului este unul care încalcă prevederile Constituţiei.

Articolul 103, alin.1 din Constituţie prevede: „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

Forţa Civică şi PNŢCD nu sunt partide reprezentate în Parlament. Astfel, este încălcat acest articol. Chiar dacă ambele au candidat în cadrul unei alianţe electorale (ARD) care a intrat în Parlament, nici FC şi nici PNŢCD nu au reprezentare parlamentară, nu pentru că ARD s-a desfiinţat de drept pe 9 decembrie, ora 21.00, ci pentru faptul că nu pot forma grupuri parlamentare.

Conform reglementărilor în vigoare, pentru ca un partid politic să fie considerat ca fiind parlamentar trebuie să aibă minimum un grup parlamentar. La Senat, numărul minim de senatori pentru formarea unui grup parlamentar este de 7, iar la Cameră este de 10, potrivit Cotidianul.  În schimb, Forţa Civică are un senator şi 3 deputaţi, iar PNŢCD, un senator şi un deputat. Prin urmare, din punct de vedere juridic, FC şi PNŢCD nu există în Parlament, iar invitarea liderilor FC şi PNŢCD la consultări este neconstituţională.

Prezența la consultări a delegației grupului minorităților este tot o prezență constituțională pentru că grupul parlamentar încă nu există, urmând să se constituie după ce deputații sunt validați și după ce depun jurământul. Din această cauză, prezenţa la Cotroceni a unei delegaţii de la „minorităţi” este neconstituţională. Pentru a fi legală prezenţa „minorităţilor” există însă o portiţă: participarea tuturor celor 18 viitori deputaţi, iar în acest caz, ei reprezintă organizaţiile care i-au desemnat să candideze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel