Data publicării:

Construcţiile, penultima industrie la digitalizare în Europa. România, cea mai puţin digitalizată ţară. Rodica Lupu, Cluster TEC: Până în 2030, asta e ţinta Comisiei Europene

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Fotografie de la ThisIsEngineering, Pexels
Fotografie de la ThisIsEngineering, Pexels

Rodica Lupu, Director Cluster TEC și CEO Loop Operation, vine cu veşti bune despre nivelul digitalizării în România, deşi ţara noastră este ultima la capitolul acesta în industria de construcţii din Europa. 

"Realitatea este că nivelul digitalizării în România este atât de slab încât suntem pe ultimul loc în Europa. Domeniul construcţiilor, din toate ecosistemele industriale europene, este penultimul. În Europa, construcţiile sunt doar un pic mai digitalizate decât piscicultura, iar România este cea mai puţin digitalizată ţară. Asta e partea proastă. 

Dar există şi o parte bună. Anume că există campioni ai digitalizării în construcţii, cum este grupul Leviatan şi alte companii care se află în Clusterul TEC. Există astfel de campioni care au făcut salturi semnificative, sunt la mare distanţă de piaţă şi, probabil cu ajutorul lor, piaţa va putea să îi urmeze. Există şi o presiune reală din partea Comisiei Europene, care are acea strategie pentru Digital Europe 2030. Potrivit acesteia, până în 2030 parametrii europeni de digitalizare trebuie să fie cam aşa: 90% din populaţia activă a Europei să aibă competenţe digitale şi 70% din IMM-urile europene să aibă un nivel minim de maturitate digitale. 

Cu aceşti indicatori, Comisia Europeană nu prea dă greş. Sigur că nu vom ajunge exact la nivelul acela, dar ne vom apropia. 

România are un talent de a reacţiona bine la presiune, piaţa noastră se mobilizează destul de repede şi face salturi, acoperă goluri. Are nevoie doar de mesaj, şi el este, e dat de Comisie şi de statul român. Şi există şi mijloacele. În PNRR avem accent pus pe digitalizare şi pe infrastructură. Pe astea două se duc banii din PNRR. Mai avem şi fondurile structurale care vin, avem un întreg program dedicat digitalizării, care acoperă multe nevoi. Statul român a început un proces de digitalizare, deci se fac paşi importanţi. 

Când vom avea proceduri de autorizare digitală, când vom avea certificare digitală, când dialogul cu statul va fi din ce în ce mai mult digital, va fi ca la carduri. Greu, dar când ne-am pornit, pensionarii au ales să primească pensia pe card", a declarat Rodica Lupu la DC NEWS. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel