Construcţia noului sediu al CJ Iaşi nu va mai fi finalizată, potrivit aleşilor judeţeni
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
simirad
simirad

Lucrările la viitorul sediu al Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi au fost blocate luni, din nou, de consilieri. Deşi s-a decis, prin votul consilierilor USL, sistarea lucrărilor, hotărârea va fi, cel mai probabil, atacată de către prefect în instanţă întrucât nu are avizul de legalitate al juriştilor din CJ, informează regionalul Evenimentul.

Autor: Adi Stroescu

simirad„Din punctul nostru de vedere, proiectul nu este legal. Contravine unor hotărâri anterioare. Nu s-a avut în vedere că este un contract de achiziţie publică şi este o încălcare a contractului, trebuie arătate motivele temeinice de sistare a lucrărilor”, a spus Maria Poraico, şef al Serviciului Juridic.

Preşedintele CJ Iaşi, Constantin Simirad a reproşat, la rândul lui, faptul că aleşii USL au decis sistarea lucrărilor fără a avea o motivaţie clară. „Dacă executantul lucrării va deschide un proces şi va cere despăgubiri, sigur va câştiga. O clauză din contract spune că întreruperea contractului se poate face numai în condiţii excepţionale, care sunt şi enumerate”, a subliniat Simirad.

În replică, reprezentanţii USL afirmă că investiţia în clădire nu se justifică într-o perioadă grea din punct de vedere economic. „Din punctul nostru de vedere, este absurd ca într-o perioadă de criză să investeşti două milioane euro într-un imobil, fie acesta şi monument istoric”, a precizat Cristian Stanciu, liderul consilierilor PSD, făcând referire la întreaga valoare a proiectului (peste 9 milioane lei).

Clădirea va fi pusă în siguranţă şi conservată

În schimb, consilierii au aprobat punerea în siguranţă şi conservarea lucrărilor executate la clădirea din strada Vasile Alecsandri, fără a fi alocate fonduri suplimentare, constructorul fiind obligat să se încadreze în bugetul stabilit la începutul anului, de 4 milioane lei, din care au fost cheltuite până acum 2,7 milioane lei. „Această clădire a fost confundată cu interesele subsemnatului, că eu îmi doresc un sediu nou pentru CJ, vorba unor consilieri, mai reduşi mintal, să mă lăfăiesc. Probabil prefectul va ataca hotărârea pentru că nu respectă contractul pe care l-am încheiat”, a declarat şeful judeţului Constantin Simirad.

Potrivit hotărârii adoptate de plen, împotriva acesteia declarându-se atât Simirad, cât şi consilierii PDL, după ce clădirea va fi pusă în siguranţă, lucrările vor fi sistate „până la aprobarea bugetului pe anul 2012”. „S-a votat sistarea lucrărilor, această fiind o prevedere strict contractuală, indiferent de ceea ce spune domnul preşedinte. Referitor la avizul de legalitate, dacă această hotărâre va fi atacată de prefect, oricum investiţia se va încadra în limita banilor deja aprobaţi (în bugetul CJ pe 2011 - n.r.) pentru clădirea din Vasile Alecsandri, respectiv 4 milioane lei. În niciun caz CJ nu va mai fi prejudiciat cu alocarea de fonduri suplimentare”, a spus, la rândul lui, Cristian Stanciu, în contextul în care Simirad a încercat în lunile septembrie şi octombrie să aloce de la buget fonduri peste cele iniţiale, dar propunerile au fost respinse de plen.

Lucrările la clădirea din Vasile Alecsandri au demarat în octombrie 2010 şi ar fi trebuit finalizate în martie 2012. Valoarea proiectului se ridică la peste 9 milioane lei, lucrările fiind executate de Moldoconstruct SA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel