Constituția spune TOT. Cum poate fi OBLIGAT Iohannis să numească premier de la PSD
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Ce se va întâmpla cu premierul, după finalul numărării rezultatelor la alegerile parlamentare. Ce spune Constituția.

Numărătoarea voturilor pentru alegerile parlamentare, la secțiile din România, se apropie cu pași repezi de sfârșit, iar până acum PSD conduce.

Ei bine, odată cu finalizarea voturilor, cu tot cu cele din Diaspora, președintele Klaus Iohannis va fi obligat să desemneze un premier de la partidul câștigător.

Ce spune Constituția despre obligația președintelui 

Potrivit articolului 103, alin. (1) din Constituţie, "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".

(Paragraful 319) "Președintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru și mediator între forțele politice, are doar competența de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care deține majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o asemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care poate asigura susținerea parlamentară necesară obținerii votului de încredere al Parlamentului". 

(Paragraful 325) "A reglementa dreptul unei minorități parlamentare de a propune desemnarea, în mod invariabil, a candidatului pentru funcția de prim-ministru înseamnă a accepta că se poate învesti un Guvern fără legitimitate electorală. A nu ține cont de faptul că cetățenii au ales în favoarea unor competitori electorali care formează sau pot forma o majoritate absolută, de natură a asigura învestirea Guvernului, înseamnă a afecta în mod decisiv dreptul de vot, întrucât exprimarea dreptului de vot vizează, în mod direct, configurația politică a Parlamentului, iar, indirect, învestirea Guvernului". 

Ce poate face PSD pentru a-i forța mâna lui Klaus Iohannis

Este deja clar că niciun partid nu a obţinut majoritatea absolută, adică 50% plus 1, motiv pentru care preşedintele nu este obligat să desemneze un premier de la un partid doar în virtutea acestor prevederi constituţionale.

Cu toate acestea, dacă PSD rămâne câștigător, are mai multe variante la care poate apela pentru a-i forța mâna președintelui și anume, fie obține, prin negociere, susţinerea altor formaţiuni parlamentare, fie ar putea face apel la jurisprudenţa CCR, în cazul în care poate face dovada că are susţinerea cel puţin 50% plus 1 dintre parlamentari, prin semnături sau alte mijloace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel