Constantin Niță: România, alternativă pentru investitorii israelieni
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Ministrul Economiei, Constantin Niță, a arătat în cadrul unei întâlniri cu ministrul Infrastructurii Naționale, Energiei și Resurselor de Apă al Statului Israel, Silvan Shalom că  România este o alternativă viabilă pentru investitorii israelieni.

România  oferă multiple avantaje, atât ca membru al Uniunii Europene, cât și din punctul de vedere al poziției geografice și mediului investițional, a subliniat Constantin Niță

Ministrul Economiei a mai menționat, în cadrul întâlnirii, la care au participat și ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, și reprezentanți ai unor importante companii israeliene din domeniile energetic, gaze naturale și management-ul resurselor de apă, că România constituie una dintre cele mai atractive destinații pentru investitorii interesați să pătrundă sau să-și consolideze poziția în Europa.

În cadrul discuțiilor, ministrul român al Economiei și ministrul israelian al Infrastructurii Naționale, Energiei și Resurselor de Apă au convenit că există un potențial important pentru realizarea unor proiecte de cooperare în domenii de tehnologie avansată pentru dezvoltarea în România de produse ale industriei aeronautice și electronice, tehnologia informației, comunicații, industria farmaceutică, industria alimentară, agricultură etc.

Citește și: Constantin Niță: România nu poate fi afectată de decizia Gazprom de reducere a livrarilor de gaze naturale

De asemenea, firmele israeliene pot participa la realizarea unor proiecte în domeniul infrastructurii rutiere, energiei, alimentarea cu apă și canalizare, tratarea apei, dar și în proiecte în domeniile industrie, agricultură, financiar-bancar și asigurări, imobiliar, comercial etc.

Pe de altă parte, companiile românești pot intra în parteneriate cu firme israeliene pentru proiecte în Israel sau pe terțe piețe, mai ales în construcții (inclusiv lucrări de infrastructură), petrol și gaze, energie, infrastructura rutieră și feroviară.

Statul Israel este un partener economic important al României, în anul 2013 înregistrându-se cel mai ridicat nivel al schimburilor bilaterale, precum și cel mai ridicat nivel al exportului în Israel. Schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat la 491,8 milioane dolari, cu 5,7% mai mult decât în 2012, exportul românesc fiind de 374,1 milioane dolari (creștere cu 28,8%), iar importul din Israel de 117,7 milioane dolari.

Principalele grupe de produse exportate în Israel, în anul 2013, au fost: produse minerale (28,8%), produse vegetale (14,2%), produse alimentare (10,3%), produse din lemn (10,2%), mașini și echipamente (9,3%), animale vii (6,7%), mobilă (2,0%), produse din metal (5,6%), mijloace de transport ( 4,6%), precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel