Consorțiul Universitaria susține măsurile luate de Câmpeanu. Se cere un nou sistem de finanțare, după costul real pe student și indicatorii de performanță
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
studenti-absolventi
studenti-absolventi

Consorțiul Universitaria, alcătuit din Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara, s-a reunit în format online, în acest week-end.

Cei peste 65 de participanți ai celor cinci mari universități – rectorii, președinții Senatului universitar, prorectorii, alți membri ai Consiliilor de administrație, reprezentanți ai organizațiilor studențești și ale celor sindicale – au formulat  propuneri de măsuri concrete pentru recunoașterea și stimularea reală a performanței în universitățile românești.

Participanții au salutat recenta inițiativă a Ministerului Educației, propusă în repetate rânduri de Consorțiul Universitaria, cu privire la implementarea unui program de finanțare a cercetării în învățământul superior în baza unor criterii transparente și obiective, care să stimuleze universitățile  performante și prezente în ierarhiile și clasamentele internaționale recunoscute. Membrii Consorțiului consideră că inițiativa trebuie permanentizată și dublată de o finanțare dintr-un program analog acestuia pentru susținerea funcționării infrastructurii de cercetare existente și a resursei umane implicate, astfel încât universitățile să-și poată propune și proiecte pe termen mediu și lung pentru dezvoltarea cercetării universitare.

Programe academice realizate în comun

Pe de altă parte, Consorțiul Universitaria atrage atenția decidenților asupra necesității imperioase de îmbunătățire a sistemului de finanțare prin calcularea costului real pe student și asigurarea unui sistem echilibrat de cuantificare a  indicatorilor relativi și absoluți, luați în calcul la fundamentarea finanțării suplimentare. Aceste măsuri sunt necesare în vederea susținerii creșterii calității educației academice românești în strânsă relație cu bunele practici din spațiul academic internațional.

Pentru întărirea cooperării universitare, dar și pentru diversificarea ofertei academice, corelată cu dinamica pieței muncii, universitățile membre ale Consorțiului au decis organizarea în comun a unor programe academice, inclusiv cu dublă diplomă și/sau utilizarea sistemului de microcredite, precum și utilizarea împreună a bazelor de practică pe care le acestea le dețin.

De asemenea, participanții la reuniune susțin reprezentarea corespunzătoare a Consorțiului și a domeniilor universităților membre în toate structurile de conducere ale consiliilor consultative din întregul sistem educațional românesc, precum și cel de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI), care să asigure fluidizarea relațiilor dintre universități, institutele naționale de CDI, institutele Academiei Române, dar și cu reprezentanții mediului privat, care derulează activități în domeniul CDI. În acest sens, participanții anunță demararea unui proiect de cercetare cu mediul de afaceri: „Consorțiul Universitaria și Banca Comercială Română - Fundamente strategice pentru o Românie sustenabilă: mediu, societate, business”.

Cele cinci mari universități membre ale Consorțiului solicită revizuirea domeniilor prioritare în noul context național și european și corelarea acestora cu cerințele actuale și viitoare ale pieței muncii și, implicit, acordarea suplimentară a locurilor finanțate de la buget pe aceste domenii.

CU susține vaccinarea cadrelor didactice

În perspectiva pregătirii procesului didactic pentru anul universitar 2021-2022, membrii Consorțiului Universitaria reiterează și vor promova importanța vaccinării cadrelor didactice, a studenților și personalului didactic-auxiliar și nedidactic din universități, astfel încât să poată decide revenirea în condiții cât mai sigure în amfiteatre, săli de seminar, cămine, etc. În același timp, cele cinci mari universități atrag atenția asupra necesității adaptării legislației privind modul de organizare a învățământului superior la condițiile post-pandemie, valorificând experiențele pozitive din perioada organizării online a activităților didactice.

Consorțiul Universitaria este o structură unitară, cu o istorie și experiență comună de peste zece ani, care intenționează să-și consolideze în continuare poziția pe piața națională și internațională a învățământului universitar. Consorțiul își exprimă public disponibilitatea și deschiderea spre dialog și colaborare constructivă cu celelalte consorții universitare din mediul universitar românesc, inclusiv prin organizarea unor întâlniri anuale cu reprezentanții acestora, respectiv a implementării unor proiecte comune, care să contribuie la consolidarea și dezvoltarea universităților românești.

Reuniunea Consorțiului Universitaria a fost organizată de Academia de Studii Economice din București, care a preluat conducerea rotativă a Consorțiului de la Universitatea de Vest din Timișoara. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel